Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

29. 11. 2016. 11:58 >> 11:35

MEĐUNARODNI PROGRAM

Nova zaštitna kupola u Černobilju

Nova kupola postavljena je danas iznad oštećenog reaktora u Černobilju, a to postrojenje štitiće od spoljnih uticaja i sprečavati radijaciju u narednih 100 godina.

 

 

 

 

Metalna konstrukcija lučnog oblika teška je 25.000 tona (36.000 tona uz opremu), visoka 108 metara i dugačka 162 metra.

"Obilježili smo danas u Černobilju završetak radova na postavljanju konstrukcije", ključne etape međunarodnog programa koji Černobilj treba da učini sigurnim i bez opasnosti, saopštile su francuske kompanije "Vinci" i "Bouygues" koje su realizovale projekat vrijedan dvije milijarde eura.

Nuklearna centrala u Černobilju se krivicom osoblja zapalila u aprilu 1986. Poslije eksplozije reaktora zagađena je ogromna oblast u Ukrajini i Belorusiji koje su u to vrijeme bile dio SSSR-a.Prvi zaštitni oklop elektrane u Černobilju, sa 400.000 kubnih metara armiranog betona, postavljen je poslije katastrofe i trebalo je da traje između 20 i 30 godina, ali su prvi radovi na njegovom pojačanju počeli još 1999. godine.

Nova kupola biće u upotrebi od kraja 2017. godine, nakon postavljanja neophodne opreme.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније