Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

30. 11. 2016. 12:12 >> 11:49

IZRAEL I PALESTINA

Ban: Sve manji izgledi za bliskoistočni mir

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun rekao je da međunarodna zajednica mora jasno da kaže da je i dalje posvećena mirovnim pregovorama između Izraela i Palestinaca, jer izgledi za mir "prijete da izmaknu van domašaja”.

 

 


 

Ban, čiji se desetogodišnji mandat završava za mjesec dana, izdao je saopštenje sinoć uoči sastanka Generalne skupštine UN, koju čini 193 zemalja, povodom Međunarodnog dana solidarnosti sa palestinskim narodom.

On je naveo da su zbog događaja posljednjih godina, uključujući dva neuspjela pokušaja da se pregovara o sporazumu i oružani sukob, Palestinci i Izraelci frustrirani i razočarani.

"To je ojačalo radikale i oslabilo umjerenjake na obje strne.

Ono što čini stvari još gorim je opasan vakum u međunarodnoj zajednici jer krize na drugim mjestima odvlače pažnju svjetskih lidera", naveo je Ban. Palestinci žele da osnuju nezavisnu državu na Zapadnoj obali i pojasu Gaze, s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom te države. Izrael je osvojio sve te teritorije u šestodnevnom ratu 1967. godine i na Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalimu sada živi bezmalo 600.000 jevrejskih naseljenika.

Palestinski ambasador u UN Rijad Mansur rekao je da je za sveobuhvatni mirovni sporazum neophodno zaustavljanje širenja

svih jevrejskih naselja i okončanje okupacije palestinskih teritorija koje traje skoro pet decenija.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu bi, međutim, pristao samo na direktne pregovore bez postavljanja preduslova.Izraelska strana takođe namjerava da zadrži velike blokove jevrejskih naselja u kojima živi većina jevrejskih naseljenika pod svojom kontrolom na osnovu svakog mirovnog sporazuma.

U septembru je četvorka bliskoistočnih mirovnih posrednika koju čine UN, SAD, Rusija i EU pozvala Izrael i Palestince da preduzmu korake za povratak pregovaračkom stolu, odnosno da stvore uslove za pregovore ka rješenju o dvije države.

Izraelski ambasador Dani Danon kritikovao je Generalnu skupštinu tokom sjednice u utorak, rekavši da članovi tog tijela osuđuju Izrael svake godine zbog sukoba, iako je palestinska posvećenost pregovorima o sporazumu pod znakom pitanja. Palestinski ambasador je izrazio nadu da bi se do sljedećeg Dana solidarnosti sa palestinskim narodom trajno rješenje moglo naći. Zamjenik generalnog sekreta

ra UN Jan Eliason je osvrćući se na sukob između dva naroda podsjetio da je Palestina primljena u svjetsko tijelo kao zemlja nečlanica 2012, tokom Banovog mandata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније