Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B92 [ Objavila R.B. ]

30. 11. 2016. 23:27 >> 23:05

"PROIZVOLJNI PRITVOR"

UN ponovo traži oslobađanje Asanža

Panel UN odbacio je britanski zahtjev da preispita stav o Džulijanu Asanžu i ostao pri tome da je osnivač Vikiliksa žrtva "proizvoljnog pritvora". To je saopštila Kancelarija za ljudska prava UN.

Kako se navodi u saopštenju, Radna grupa UN za proizvoljni pritvor utvrdila je da Velika Britanija nije obezbijedila dovoljno novih informacija da bi se slučaj preispitivao, prenosi AP.

Grupa je odluku donijela na sastanku prošle nedjelje, dodaje se u saopštenju. 

U februaru ove godine, panel UN je zaključio da su Velika Britanija i Švedska nezakonito pritvorile Asanža i pozvao ih da okončaju njegovo lišavanja slobode. 

U zaključcima se ističe da osnivač Vikiliksa ima pravo na naknadu. 

Britanija i Švedska su odbacile te zakljčke. 

Asanž se krije u ambasadi Ekvadora u Londonu od 2012. godine kako bi izbjegao hapšenje i izručenje Švedskoj, gdje mu prijeti optužnica za silovanje. 

On strahuje, međutim, da bi ga švedske vlasti mogle izručiti Amerikancima, gdje bi se mogao naći na sudu zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata na Vikiliksu.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније