Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

01. 12. 2016. 22:59 >> 22:36
1

UN UPOZORAVAJU

U toku etničko čišćenje u Južnom Sudanu

Stručnjaci UN izjavili su danas da je u toku etničko čišćenje u nekoliko područja Južnog Sudana u kojem besni građanski rat od 2013. godine.

"U nekoliko zona u Južnom Sudanu u toku je proces etničkog čišćenja, koji se manifestuje kroz ekstremnu glad, kolektivno silovanje i uništavanje sela", izjavila je šefica delegacije Visokog komesarijata UN za ljudska prava Jasnim Soka poslije višednevnog boravka toj zemlji.

Prema njenim riječima, na raznim mjestima širom zemlje, delegaciji UN su mještani rekli da se "proliva krv" i da mnogi nemaju gdje da odu.

Južni Sudan, nezavisna država od 2011, pogodio je 2013. talas žestokog nasilja, kada su se sukobile snage lojalne predsjedniku Salvi Kiiru, koji je pripadnik naroda Dinka, i pristalice njegovog ranijeg potpredsjednika Rika Mašara, iz naroda Nuer.

U sukobima u Južnom Sudanu poginulo je na hiljade ljudi a više od 1,5 miliona bilo je primorano da napusti svoje kuće.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније