Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

02. 12. 2016. 08:24 >> 08:01
1

PREDSJEDNIK FRANCUSKE

Oland se neće kandidovati za drugi mandat

Francuski predsjednik Fransoa Oland izjavio je danas da se neće kandidovati za drugi predsjednički mandat na izborima 2017. godine, da bi, kako je rekao, dao šansu Socijalistima da pobijede naspram "konzervativizma i ekstremizma".

 


 

"Odlučio sam da neću biti kandidat na predsjedničkim izborima", rekao je Oland koji dužnost šefa države obavlja od maja 2012. godine.Oland (62), koji je rekordno najnepopularniji predsjednik, ranije je rekao da će početkom decembra saopštiti da li ulazi u izbornu trku za drugi predsjednički mandat.

On je u današnjem televizijskom obraćanju rekao da je svjestan rizika koji nedostatak podrške koji uživa, nosi za uspješnu kandidaturu njegove Socijalističke stranke.

"On što je u igri nije jedna osoba, nego budućnost zemlje", rekao je Oland.Oland je pozvao na kolektivnu reakciju svih progresivnih ljudi koji moraju da se "ujedine u ovim okolnostima". "Kao neko ko je cijelog vijeka bio Socijalista ne mogu da dozvolim raspad ljevice, jer bi nam to oduzelo svaku nadu da pobijedimo konzervati

vizam, ili još gore, ekstremizam", rekao je Oland.On je prvi francuski predsjednik koji je odustao od kandidature za drugi mandat od 1958, sa izuzetkom Žorža Pompidua, koji je umro na funkciji 1974. godine. Vladajuća ljevica u Francuskoj danas je započela stranačku izbornu trku za predsjedničke izbore 2017. godine.

Socijalistička parija duboko je podijeljena oko Olandove politike i pobunjenici u partiji su otvoreno kritikovali njegovu pro-biznis strategiju i tražili da više primjenjuje ljevičarsku politiku. Bivši ministar ekonomije Arno Montbur prvi je danas podnio svoju kandidaturu za stranačke izbore ljevice predviđene između 22. i 29. januara.

Ostali kandidati imaju rok do 15. decembra da se prijave za stranačke izbore.Koga god Socijalisti izaberu u januaru taj će se kandidat suočiti sa bivšim premijerom Fransoa Fijonom, koji je u nedjelju pobijedio na stranačkim izborima konzervativne partije, i sa Marin Le Pen, predsjednicom ekstremnodesničarskog Nacionalnog fronta. Ankete ukazuju da će Marin Le Pen biti jak konkurent na predsjedničkim izborima.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније