Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

02. 12. 2016. 13:07 >> 12:44

VELIKA OPERACIJA

Europol: Hapšenja zbog sajber kriminala

Evropska policijska služba Europol saopšila je danas da je uhapšeno petoro ključnih osumnjičenih u okviru velike operacije razbijanja grupe, optužene da je sajber kriminalom izazivala gubitke od više miliona eura širom svijeta.

 

 

 

 

 

Europol je naveo da je operacija po svom obimu bez presedana i da je u okviru nje zaplijenjeno 39 servera i stotine hiljada internet domena koje je koristila grupa, nazvana Avalanš (Lavina).

Za razliku od nekih ranijih zapljena gdje je uzeta infrastruktura za sajber kriminal dok su glavni organizatori ostali slobodni i kasnije se pregrupisali i nastavili posao, evropski zvaničnici navode da su im ovog puta zadali fatalan udarac.

"Uhapsili smo vrh, glavu zmije", rekao je Fernando Ruiz, šef operacija Europolovog centra za sajber kriminal, za agenciju AP i dodao da je uvjeren da će ovog puta hapšenja imati ogroman efekat.

Ruiz je rekao da su hapšenja sprovedena juče poslije višemjesečne pripreme i više godina istrage policijskih agencije iz 30 različitih oblasti.

Nije rekao gdje su osumnjičeni uhapšeni, navodeći da su zemlje u kojima je bilo hapšenja zatražile od Europola da ne budu navođene. Visoka evropska pravna zvaničnica Mišel Koninsks rekla je danas da ova racija predstavlja "značajan trenutak u borbi protiv ozbiljnog organizovanog sajber kriminala".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније