Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

04. 12. 2016. 09:43   >>  09:21

NAKON "KARAVANA SLOBODE"

Danas polaganje urne Fidela Kastra

Urna s pepelom oca Kubanske revolucije Fidela Kastra biće položena danas na groblju u gradu Santijago de Kuba gdje je prije više od 60 godina počela Kubanska revolucija.

Povorka s urnom je stigla na konačno počivalište poslije četiri dana putovanja takozvanim "karavanom slobode", tragom puta koji su Kastro i njegove pristalice prešle poslije pobjede nad snagama diktatora Fluensija Batiste 1959.

Kubanski predsjednik, Fidelov brat Raul Kastro, predvodio je sinoć komemoracija na kojoj je obećao da će nastaviti da "brani otadžbinu i socijalizam".

"Zaklinjemo se pred Fidelovim posmrtnim ostacima da čemo braniti otadžbinu i socijalizam", rekao je Raul Kastro pred nekoliko desetina hiljada okupljenih ljudi u Santijagu de Kubi.

Raul Kastro je rekao da je "Fidel dokazao da je sve moguće, da može da prevaziđe svaku prepreku i prijetnju na odlučnom putu izgradnje socijalizma na Kubi".

Kastro je na iznenađenje mnogih Kubanaca rekao da će u skladu s voljom Fidela Kastra parlamentu predložiti zakon kojim se neće dozvoliti stvaranje kulta ličnosti Fidela Kastra.

"Fidel je posljednjih sati života insistirao da njegovo ime ne bude nikada upotrijebljeno kao naziv neke institucije, trga, parka, avenije, ulice i drugih javnih mjesta i da ne budu podizani spomenici u njegovu čast, kao ni biste i druga slična obilježja", rekao je vidno potresen Raul Kastro.

Komemoraciji su prisustvovali predsjednici Venecuele Nikolas Maduro, Bolivije Evo Morales, Konga Deni Sasu Ngeso, kao i bivši predsjednici Brazila Luis Injasio Lula da Silva i Dilma Rusef. Iz Evrope je između ostalih bila francuska ministarka ekologije Segolen Roajal.

Kastro će biti sahranjen na privatnoj ceremoniji daleko od očiju javnosti i kamera.

Time će biti završena devetodnevna žalost za čovjekom koji je upravljao zemljom više od 50 godina.

Fidel Kastro je preminuo 25. novembra u 91. godini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније