Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Tanjug ]

04. 12. 2016. 19:08 >> 18:46
2

EVROPA ODAHNULA

Van der Belen novi predsjednik Austrije

Desničarska Slobodarska partija Austrije (FPO) i njen kandidat na predsjedničkim izborima Norbert Hofer priznali su poraz i čestitali novom predsjedniku Austrije Aleksanderu van der Belenu pobjedu. Od trijumfa Hofera strahovala je međunarodna zajednica, jer je vladalo mišljenje da bi zatražio istupanje Austrije iz EU i ojačao desnicu širom Evrope.

Na osnovu 86 odsto prebrojanih glasova Van der Belen je osvojio 53,5 odsto glasova, dok je Hofer dobio 46,7 procenata.

S prednošću od 6,6 odsto glasova odluka građana je jasna i na nju više, kako se procjenjuje, ne mogu uticati ni glasovi predati putem pošte, kao što je to bio slučaj u drugom krugu glasanja, krajem maja, koji je bio poništen od strane Ustavnog suda zbog nepravilnosti u prebrojavanju baš tih glasova.

Već prvi preliminarni rezultati predsjedničkih izbora u Austriji, na osnovu 60 odsto izbrojanih glasova, ranije popodne, ukazivali su da je na današnjim izborima pobijedio Van der Belen, kandidat koga podržavaju Zeleni.

Građani Austrije odlučili su se time za nastavak dosadašnje politike, a protiv neizvjesnosti koju bi, kako se ocjenjivalo, donio izbor desničarskog kandidata Norberta Hofera.

Pobjeda Hofera plašila Evropu

Austrijanci nijesu podržali Hofera, od kojeg je strahovala i međunarodna zajednica, jer mu je pripisivano da će tražiti istupanje Austrije iz EU, i ujedno ojačati desnicu širom starog kontinenta. Hofer je, u prvoj reakciji, preko Fejsbuka, izrazio žaljenje što nije pošlo za rukom da pobijedi, te se zahvalio biračima na podršci.

„Rado bih pazio na našu Austriju", naglasio je on ujedno čestitajući Van der Belenu na uspjehu. „Molim sve Austrijance da sarađuju i budu jedinstveni. Mi smo svi Austrija, nezavisno od odluka na izborima"; podvukao je on.

Lider FPO Hajnc-Kristijan Štrahe čestitao je Van der Belenu i rekao da je važno da se u jednoj demokratiji poštuje demokratski izbor.

Izrazio je nadu da će Van der Belen biti dobar i fer pobjednik.

Takođe je izrazio žaljenje zbog poraza Hofera, koji je, prema njegovim riječima, uložio velike napore u protekloj godini.

Generalni sekretar FPO Herbert Kikl čestitao je prvi Van der Belenu, dodajući da je Hofer ostvario istorijski rezultat u istoriji stranke, što će biti odlična osnova za dalje izbore.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније