Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

05. 12. 2016. 14:20 >> 13:57

NAKON REFERENDUMA

Pred Italijom vjerovatno formiranje tehničke vlade

Italija poslije najavljene ostavke premijera Matea Rencija ulazi u period političke neizvjesnosti, a pred italijanskim predsjednikom Serđom Matarelom koji će odlučivati o daljim korcima, nekoliko je mogućnosti.

 

 

 

 

Matarela bi mogao da odmah pošto Renci podnese ostavku danas popodne na sjednici vlade, zatraži od odlazećeg premijera da formira novu vladu.Renci bi teoretski mogao da dobije povjerenje parlamenta, bilo postojeće većine ili nove većine koja bi uključila stranku Forca Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija koji je to pominjao kao mogućnost.

Međutim, čini se da je Renci u obraćanju rano jutros poslije referenduma odbacio tu mogućnost rekavši da se "njegovo iskustvo kao šefa vlade ovdje završava".

Mogućnost da Renci ponovo formira vladu umanjuje i činjenica da se veliki broj građana, gotovo 60 odsto, izjasnio juče protiv ustavne reforme koju je odlazeći premijer predlagao.Matarela bi, što je vjerovatnije, mogao da imenuje novog mandatara koji prethodno obezbijedi podršku sadašnje većine ili proširene većine a više imena se pominje u tom kontekstu, poput ministra finansija Pjera Karla Padoana i predsjednika Senata Pjetra Grasa.

Imenovanje Padoana bi umirilo tržišta koja strahuju zbog mogućnosti da Italija, kao treća ekonomija zone eura, uđe u nov period političke nestabilnosti.

Ta vlada bi bila zadužena za donošenje budžeta za narednu godinu, kao i izmjenu izbornog zakona prije eventualnog raspisivanja vanrednih izbora.Nova vlada bi mogla da odluči da nastavi mandat sve do isteka sadašnjeg saziva parlamenta 2018. što bi razočaralo stranke poput populističkog Pokreta pet zvIJezda koji je kao i Sjeverna liga zatražio da se izbori raspišu što prije.

Pokretu pet zvjezda sadašnji izborni zakon ide naruku, dok su druge stranke protiv izlaska na izbore i smatraju da prije izbora treba izmijeniti izborni zakon u dijelu koji se odnosi na donji dom parlamenta kako bi bio uređen na proporcionalniji način.Reforma izbornog zakona iz 2015. godine predviđa da stranka koja je osvojila više od 40 odsto glasova ili u drugom krugu bude prva od dvije partije dobije dodatni broj poslaničkih mjesta i tako učvrsti većinu u donjem domu.

Istovremeno, neuspjela ustavna reforma trebalo je da drastično smanji ovlašćenja Senatu koji se više ne

bi izjašnjavao o povjerenju vladi, a njegovi članovi se više ne bi direktno birali.

Na Matareli će biti odluka za koji će se scenario opredijeliti, a moraće da osigura da tehnička vlada ima većinu ako želi da izbjegne održavanje vanrednih izbora sljedeće godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније