Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

05. 12. 2016. 19:49   >>  19:28

ERO PORUČIO

"Kastro bio diktator, ali nijesmo za sankcije"

Šef francuske diplomatije Žan-Mark Ero izjavio je danas da je nedavno preminuli bivši predsjednik Kube Fidel Kastro bio "diktator koji je kršio ljudska prava", ali da Francuska nikada nije podržala američke sankcije Kubi.

"Ako me pitate da li je Fidel Kastro bio demokrata, reći ću vam da očigledno nije. On je bio diktator i to je sasvim jasno. Kršio je ljudska prava i slobode i bio je oličenje svega suprotnog onome čemu smo mi težili u tom pogledu", rekao je Ero novinarima u Lilu.

On je dodao da Francuska "nikada nije podržala američke sankcije Kubi" i da kubanskom narodu želi "bolju budućnost, sposobnost da se razvije i povrati demokratiju i slobodu".

Eroove izjave uslijedile su dva dana pošto je francuska ministarka ekologije Segolen Roajal, koja je predstavljala Francusku na Kastrovoj sahrani, rekla da je o kršenju ljudskih prava na Kubi "iznijeto mnogo dezinformacija", zbog čega se našla na udaru kritika francuske vlade.

Kako je ranije prenio portal France24.com, ona je nazvala Kastra "istorijskim spomenikom" i "simbolom dubokog prijateljstva između Kube i Francuske", navodeći da je kubanski narod zahvaljujući Kastru "inspirisan Francuskom revolucijom povratio svoju teritoriju i svoj život, ali bez terora viđenog za vrijeme Francuske revolucije".

Roajal je takođe navela da je narod Kube "imao i slobodu religije i slobodu izražavanja", zbog čega ju je francuska vlada optužila za relativizaciju kršenja ljudskih prava na Kubi za vrijeme Kastrove vladavine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније