Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

09. 12. 2016. 11:24 >> 11:01

PARK GEUN-HJE

Izglasan opoziv južokorejske predsjednice

Južnokorejski parlament izglasao je danas opoziv predsjednice Park Geun-hje, čime se suspenduju njena izvršna ovlašćenja zbog velikog korupcionaškog skandala.

 

 

 

Predlog za opoziv podržalo je 234 poslanika, a 56 je bilo protiv, od ukupno 300 u parlamentu. Za opoziv predsjednice bila je potrebna dvotrećinska većina, a da bi se to postiglo bilo je potrebno da glasaju i neki članovi njene partije, što su oni očigledno učinili.

Ustavni sud zemlje sada treba formalno da razriješi Park Geun-hje ili da donese odluku o ponovnom uspostavljanju njenih predsjedničkih ovlašćenja.

Sud ima rok 180 dana da odluči.Park Geun-hje zadržava zvanje predsjednice ali su joj oduzeta izvršna ovlašćenja. Do odluke Ustavnog suda njene izvršne dužnosti preuzima premijer Hvang Kjo-an.

Predsjednik Skupštine Šung Se-Kjun objavio je da je odobren zahtjev za opoziv."Bilo da ste za ili protiv u ovoj teškoj situaciji svi poslanici kao i južnokorejski narod treba da se osjećaju tužno, sa teškim srcem.

Nadam se da se ovakva tragedija neće ponoviti u našoj ustavnoj istoriji", rekao je on.Ispred zgrade Parlamenta stotine demonstranata se okupilo i glasno tražilo odlazak predsjednice Park.

U Seulu više od mjesec dana traju protesti na kojima su građani tražili od predsjednice da podnese ostavku zbog optužbi da je omogućila svojoj savjetnici i prijateljici Čoi Su-sil da, iako nije imala zvaničnu funkciju, koristi svoj uticaj i primora kompanije da doniraju milione dolara dvijema fondacijama koje je kontrolisala.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније