Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

09. 12. 2016. 15:54 >> 15:32
1

KOLUMBIJSKI PREDSJEDNIK

"Nobelova nagrada bila odlučujuća za mir"

Kolumbijski predsjednik Huan Manuel Santos izjavio je danas da je Nobelova nagrada za mir koju sjutra treba da primi u Oslu dala "odlučujući impuls" u mirovnim pregovorima sa Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije (FARC).

Ime dobitnika Nobelove nagrade za mir saopšteno je 7. oktobra, pet dana pošto su Kolumbijci na referendumu odbacili prvi mirovni sporazum.

Santos je danas u Oslu rekao da je nagrada bila "dar s neba pošto je dala odlučujući impuls" za kompromis.

"Ljudi u Kolumbiji su je tumačili kao mandat međunarodne zajednice da istraju, da nastave da se bore za postizanje mirovnog sporazuma", rekao je predsjednik na konferenciji za novinare uoči sutrašnje dodjele nagrada.

Poslije četvorogodišnjih pregovora, sporazum su potpisali Santos i lider FARC-a Rodrigo Londono, poznatiji pod ratnim imenom Timošenko.

Međutim, na referendumu su Kolumbijci odbacili sporazum, a njegovi protivnici su tvrdili da bivši gerilci ne smijeju da učestvuju u političkom životu Kolumbije i da treba da idu u zatvor.

Vlada je izašla u susret opoziciji i unijela izmjene u sporazum koji je konačno kolumbijski Kongres odobrio krajem novembra. Taj novi mirovni sporazum treba da okonča više od 50 godina oružanih sukoba vlasti u Bogoti i marksističke gerile.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније