Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

12. 12. 2016. 08:32 >> 08:09

"GLOBAL TAJMS"

Kineski list: Tramp je neznalica

Kineski list Global tajms nazvao je danas novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trampa "neznalicom" zbog toga što je izjavio da će preispitati stav SAD prema Tajvanu, što je jedno od najosjetljivijih pitanja odnosa SAD i Kine.


Tramp je u nedjelju u intervjuu za Televiziju Foks rekao da neće smatrati "obavezujućom politiku da je Kina samo jedna, osim ako ne sklopimo s Kinom sporazum koji bi imao veze i s drugim stvarima, uključujući trgovinu".

"Neću da mi Kina govori šta treba da radim", rekao je Tramp u intervjuu braneći svoj nedavni telefoski razgovor s predsjednicom Tajvana Cai Ing-ven, koji je naljutio Peking.

"Ne može se pregovarati o politici jedne Kine. Tramp je neuk u diplomatiji kao dijete", ocijenio je list koji je pod kontrolom KP Kine, i dodao da ako novi predsjednik SAD bude otvoreno podržao nezavisnost Tajvana, Kina bi "mogla onda da podrži snage neprijateljski raspoložene prema SAD".

Tramp je tokom predizborne kampanje oštro napadao trgovinsku politiku Pekinga, optužujući Kinu za manipulacije kursom juana u cilju podsticanja izvoza i nelojalne konkurencije američkim kompanijama.

Tajvan se od Kine otcijepio po završetku građanskog rata i komunističke revolucije 1949. godine i poraza nacionalističke partije Kuomintang koja se sklonila na to ostrvo, ali ga Kina i dalje smatra dijelom svoje teritorije.

Kineske vlasti nijesu danas komentarisale Trampovu izjavu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније