Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

19. 12. 2016. 10:26 >> 10:04

ŠIROKA KOALICIJA

Liban dobio novu vladu Saada Haririja

Liban je u nedjelju dobio novu vladu na čijem čelu je Saad Hariri koji je okupio cio politički spektar, sa izuzetkom hrišćanske "Falangističke partije" koja je odbila ponuđeno mjesto.

 

 

 

"To je vlada sporazuma", rekao je Hariri. Formirana je šest nedjelja poslije izbora Mišela Auna za predsjednika Libana, ima trideset članova i pet novih ministarstava.Jedna žena je dio kabineta, kao državni sekretar za poslove uprave.

Među novim portfeljima su borba protiv korupcije koja pogađa libansku politiku, i, po prvi put, državni sekretarijati za žene i za ljudska prava.Hariri kome je 46 godina, oštar protivnik režima u Siriji, vratio se na vlast poslije pet godina.

Njegova vlada ima dva ministra iz šiitske partije Hezbolah, čijih je nekoliko članova optuženo pred Specijalnim tribunalom za Liban (STL) zbog planiranja atentata protiv njegovog oca Rafika Haririja 2005. godine.U "vrhu prioriteta je održavanje bezbjednosti pred požarom koji hara našim regionom", rekao je Hariri novinarima, naglasivši da će vlada djelovati da "zaštiti našu zemlju od negativnih posljedica sirijske krize".

Sirijska kriza, koja je počela u martu 2011. godine i ostavila više od 310.000 mrtvih, duboko je podijelila Liban na prista

lice Bašara Al Asada i onih koji podržavaju pobunu.Hariri je najavio stvaranje državnog sekretarijata za izbjeglice kojih je u Libanu više od milion iz Sirije, i pozvao međunarodnu zajednicu "da preuzmu odgovornost da pomogne našoj zemlji da nosi taj teret".

Vlada, dodao je on, takođe će raditi na pripremi novog izbornog zakona za parlamentarne izbore 2017, što je trnovito pitanje koje dijeli stranke i vjerske zajednice u Libanu gdje se politika zasniva na paritetu hrišćana i muslimana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније