Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

20. 12. 2016. 15:26 >> 15:03

ZASTARIO

Njujork tajms traži ukidanje elektorskog sistema

Uticajni list Njujork tajms (The New York Times) založio se za ukidanje elektorskog sistema na američkim predsjedničkim izborima uz obrazloženje da je zastario i da predstavlja simbol vremena kada je ropstvo bilo legalno.

 


 

Elektori su juče potvrdili pobjedu republikanskog kandidata Donalda Tramp, pošto je za njega glasalo 304 od 538 elektora, a demokratsku kandidatkinju Hilari Klinton 227.

Tramp je inače trebalo da dobije 306, a Klinton 232 elektora, ali je više njih odstupilo od volje birača i svoj glas dalo osobama koje nijesu ni učestovale na izborima.

Drugi put za 16 godina predsjednik je postao kandidat koji je dobio manje glasova na nacionalnom niovu, ali za razliku od 2000. godine kada je rezultat bio tijesan, Klinton je dobila preko 2,8 miliona, ili 2,1 odsto glasova više od Trampa.

Liberalni njujorški list u uredničkom komentaru navodi da elektorska skupština ne samo da je zaostavština iz vremena osnivanja SAD, već i "živi simbol američkog prvobitnog grijeha"."Kada je ropstvo bilo odobreno zakonom, direktno glasanje bi stavilo južnjačke države u podređeni položaj", navodi Njujork tajms i dodaje da su države koje su dozvoljavale ropstvo imale više elektorskih glasova zahvaljujući rasističkim zakonima.

Danas elektorski sistem, u kojem države dobijaju glasove na osnovu zastupljenosti u Kongresu, prednost daje manjim državama, pa tako glas u Vajomingu vrijedi 3,6 puta više nego u Kaliforniji, navodi Njujork tajms.

"Velikom većinom, Amerikanci bi više voljeli da biraju predsjednika direktnim glasanjem, bez filtera zastarelog mehanizma elektorske skupštine", navodi se u uredničkom komentaru i dodaje da je Tramp pobijedio po pravilima, ali da pravila treba mijenjati.List nudi i rješenje koje je već u obliku zakona usvojeno u nekoliko država - da elektori glasaju za kandidata koji je dobio više glasova na nacionalnom nivou.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније