Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

07. 06. 2013. 15:08   >>  15:09

NAPREDAK ZEMLJE

Erdogan: Samo Bog može zaustaviti Tursku

„Ti si ponos Turske“, uzvikivali su okupljeni simpatizeri tokom obraćanja Redžepa Tajipa Erdogana.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan se po okončanju zvanične posjete zemljama Magreba u sjevernoj Africi rano jutros po lokalnom vremenu vratio u Tursku i održao, po mnogima, istorijski govor pred 100 hiljada pristalica koji su ga dočekali na aerodromu „Ataturk“ i pružili mu podršku poslije višednevnih protesta u  zemlji, izvještava novinar agencije Anadolija.

Tokom Erdoganovog obraćanja, okupljeni simpatizeri su uzvikivali brojne slogane podrške svom lideru, a najčešće se čulo „Ti si ponos Turske“.

Erdogan je poručio da će Turska nastaviti svoj put ka unapređenju demokratije i da njen uspjeh ne može niko spriječiti osim Boga uzvišenog.

„Prije 10 godina kada smo došli na vlast, cilj nam je bio unaprjeđenje demokratije. Uvijek smo to smatrali svetinjom, a taj put ćemo nastaviti i u budućnosti'', kazao je.

Premijer Erdogan je okupljenu masu pozdravio sa pozornice na autobusu, a obraćanje je počeo pozdravivši sve građane Turske, kao i „braću“ u Sarajevu, Bakuu, Bejrutu, Kairu, Skoplju, Bagdadu, Damasku, Gazi, Ramalahu, Meki i Medini.

Podsjetivši na stihove poznatog turskog pjesnika Junus Emrea u kojima se kaže: „Ja nisam došao zbog svađe, već ljubavi...“, turski premijer je rekao da vlasti Turske nijesu na strani ponašanja koje „slama srca“.

„Ali, ipak, stajali smo uspravno. Mi nemamo posla sa svađama, niti sa sukobima. Mi nemamo posla sa vandalizmom, razbijanjem, paljenjem ili lomljenjem", rekao je Erdogan svojim sunarodnicima, koji su se organizovali posredstvom društvenih mreža kako bi mu priredili nesvakidašnji doček u Istanbulu.

„Mi znamo kako praviti i proizvoditi. Tako smo doveli Tursku ovdje gdje jeste, praveći i proizvodeći. Mi nećemo dozvoliti da trud i napor našeg naroda propadne", poručio je on, ističući na narod Turske neće pristati na ucjene.

On je potvrdio kako su na demonstracijama koje se danima održavaju u gradovima Turske poginule tri osobe.

„Dvojica naših mladića su poginula, kao i jedan policajac. Za mene je smrt mog policajca važna onoliko koliko i smrt tog mladića. Čija je to policija, kakvu dužnost ima? Policija radi kako bi sačuvala naše živote. Ponekad je to borba protiv terorizma, ponekad protiv anarhije, a ponekad protiv vandalizma. Naravno da to neće nekima odgovarati. Oni kažu da se policija povuče. Šta će onda biti? Ovo nije nekakva usputna stanica, ovo je Republika Turska", kazao jer Erdogan.

Kazao je da demonstracije koje su izgubile demokratski pristup i koje su se pretvorile u vandalizam i nezakonite akcije, trebaju prestati odmah.

Erdogan je podvukao da su ovoliko napredovali jer su poboljšali ekonomske prilike zemlje.

„Oni koji su nam govorili da su pet puta bogatiji od nas, sad su počeli da nam prave probleme. Mi smo došli ovako daleko jer smo uzvisili naš narod. Sada svijet priča o Turskoj i Turcima. Neka svako zna, mi smo ovoliko napredovali zbog gradnje ove države na bratstvu. Nismo razdvajali pojedince od 76 miliona stanovnika. Neki govore da sam ja premijer za onih 50 posto stanovnika, iako mi uvijek govorimo da smo na usluzi svim građanima,  za svih 76 miliona građana Turske", rekao je Erdogan, prenio je novinar Anadolije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније