Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

07. 06. 2013. 16:50 >> 16:50

SANKCIJE ZA ODGOVORNE

EU: Turska da ispita pretjeranu upotrebu sile

Komesar Evropske unije za proširenje Štefan File pozvao je danas zvanični Istanbul da istraži da li je turska policija koristila pretjeranu silu tokom antivladinih protesta koji već sedam dana potresaju tu zemlju, kao i da one koji su odgovorni za to privede pred lice pravde.

 

 

"Mirne demonstracije predstavljaju legitiman izraz mišljenja u jednom demokratskom društvu. U demokratiji nema mjesta za pretjeranu upotrebu sile od strane policije protiv demonstranata", rekao je File na konferenciji u Istanbulu, kojoj je takođe pristustvovao turski premijer RedžepTajip Erdogan.

"Srećan sam što je čak i vlada to priznala. Sada je važno ne samo da se pokrene brza i transparentna istraga, nego i da se odgovorni za nasilje izvedu pred lice pravde", dodao je Štefan File.

Do sada su tokom gotovo nedjelju dana nasilnih protesta u Turskoj poginula dva demonstranta i jedan policajac, a više hiljada ljudi je povrijeđeno.

Protesti su počeli zbog najave sječe stabala u malom parku u centru Istanbula, ali su veoma brzo prerasli u proteste protiv vlade i proširili se na 78 gradova Turske.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније