Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

09. 02. 2013. 07:41 >> 07:40

NESUGLASICE

Evropski parlament protiv dogovorenog budžeta

Čelnici glavnih političkih grupa u Evropskom parlamentu poručili su da je za njih neprihvatljiv dogovor o budžetskom okviru za period 2014.-2020. godine, koji je dogovoren juče, nakon maratonskih pregovora, na samitu evropskih čelnika.

 

Evropski parlament ne može da prihvati ovakav dogovor kakav je postignut na Savjetu Evrope. Žao nam je što Herman Van Rompej nije razgovarao i pregovarao sa nama posljednjih mjeseci, poručili su u zajedničkom saopštenju čelnici najvećih političkih grupa u Evropskom parlamentu - Evropske narodne stranke, socijalista, demokrata, liberala i Zelenih.

 

Moj potpis je potreban da bi se budžet konačno usvojio, a ja ne mogu i neću prihvatiti nešto što je deficit u budžetu – upozorio je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc koji smatra da ovakav budžet EU neće dobiti potrebnu većinu u EP-u, što bi moglo stvoriti potpuno novu, dosad nezabilježenu budžetsku krizu u EU.

Čelnici zemalja članica EU postigli su juče, nakon više od 24 sata pregovora, dogovor o sedmogodišnjem finasijskom okviru u iznosu od 960 milijardi eura u preuzetim obvezama, a 908,4 milijarde u stvarnim plaćanjima. To je prvi put u istoriji EU da je dogovoren sedmogodišnji budžet niži od prethodnog.

Evropski parlament će o ovom dogovoru glasati u julu. Ako ne dobije zeleno svjetlo Evropskog parlamenta, zemlje članice moraće ponovno da pregovaraju ili da ostave da se o tome pregovara na godišnjem nivou.

Predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej prvi je objavio da je sporazum postignut uz ocjenu da je bio „vrijedan čekanja”.

Britanski premijer Dejvid Kameron, koji se najoštrije javno suprotstavljao prvobitnom predlogu, rekao je da je rezultat pregovora „dobar sporazum za Britaniju”. „Mislim da britanska javnost može biti ponosna što smo prvi put srezali sedmogodišnji kreditni limit EU”, dodao je on.

Francuski predsjednik Fransoa Oland, koji je zajedno s italijanskim premijerom Mariom Montijem želio da zaštiti potrošnju, rekao je da je sporazum „dobar kompromis”.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније