Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

01. 01. 2017. 17:42   >>  17:18

ŠESTOMJESEČNO PREDSJEDAVANJE

Malta od danas na čelu EU

Malta je danas preuzela svoje prvo šestomJesečno predsJedavanje EU čiji će prioriteti biti migracija, jedinstveno tržište, bezbjednost, društvena inkluzija, susjedska i pomorska politika.

Zvaničnici i upućeni smatraju da će predsjedavanje Malte EU biti uspješno jer ta mala zemlja koja je postala članica bloka 2004. a zone eura 2008. neće stavljati domaće probleme na vrh evropske agende već želi da bez kontroverzi sprovodi dnevni red Evropske unije i obnovi povjerenje u evropski projekat.

Iako proširenje EU nije navedeno kao jedan od prioriteta, predstavnik Malte u Savjetu EU, Fabijan Psaila, kazao je da će predsjedavanje te zemlje EU biti posvećeno proširenju uz ocjenu da će tempo pristupanja Srbije zavisiti od nje same i njene spremnosti da pogura otvaranje pregovaračkih poglavlja.

Na panelu "Od slovačkog do malteškog predsjedavanja Savjetom: predavanje štafete i proširenje u doba neizvjesnosti" krajem decembra u Beogradu Psaila je rekao da se Malta od početka zalaže za proširenje i dobre odnose sa susjedima.

Malta će se, kada je riječ o migracijama, fokusirati na jačanje i uobličavanje zajedničkog evropskog sistema azila, transformisanje evropske službe za podršku azilu u pravu evropsku agenciju, kao i na prijem izbjeglica u članice EU, s obzirom na približavanje isteka dvogodišnjeg roka za razmještanje 160.000 izbjeglica.

Među prioritetima Malte u vezi jedinstvenog tržišta su konačno ukidanje rominga i geoblokiranja, unapređenje bezbjednosti snabdijevanja energijom i rad na sporazumu koji će obezbijediti da svaki grad i selo u EU ima besplatan vaj-faj.

U domenu socijalne inkluzije Malta će posebnu pažnju posvetiti povećanju učešća žena na tržištu rada i borbi protiv rodno zasnovanog nasilja. Takođe će ta zemlja organizovati konferenciju na ministarskom nivou o LGBTIQ pitanjima.

U politici susjedstva kao prioritetu predsjedavanja Malte EU Valeta će posebnu pažnju usmeriti na južno susedstvo EU, naročito na stabilizaciju prilika u Libiji, a na planu pomorstva na održiv i kontinuirani razvoj tog sektora.

Očekuje se da se za vrijeme predsjedavanja EU Malte u prvoj polovini 2017. Britanija pozove na član 50 Ugovora EU radi otpočinjanja pregovora o izlasku iz EU a u to vrijeme održaće se i za Evropu važni parlamentarni izbori u Holandiji i predsjednički u Francuskoj.

U vezi Bregzita, ministar spoljnih poslova Malte Džordž Vela rekao je u jednom intervjuu da, iako Malta ima bliske istorijske i kulturne veze sa Britanijom, London ne može da računa da će članice biti blaže prema toj zemlji od glavnog pregovarača za Bregzit Mišela Barnijea koga u Londonu već vide kao izuzetno oštrog.

Malta je, kako se navodi na sajtu predsjedavanja EU te zemlje, iako je najmanja zemlja EU sa oko 423.000 stanovnika (0,08 odsto populacije EU), posvećena članica Unije i ima planove i ambicije da za vrijeme predsjedavanja približi EU njenim građanima.

Za šest mjeseci Malta će rotirajuće predsjedavanje EU predati Estoniji koja je "uskočila" umjesto Velike Britanije nakon što je ta zemlja odustala od predsjedavanja kako bi se posvetila pripremama za istupanje iz EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније