Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

07. 01. 2017. 10:23 >> 10:00

CRNI PETAK

U Poljskoj za jedan dan sedam žrtava mraza

Petak je za Poljsku bio najtragičniji dan ove zime jer je odnio osam života - sedmoro Poljaka preminulo je od smrzavanja, a jedan od trovanja ugljen monoksidom iz neispravne peći, saopštio je danas Centar za bezbjednost pri poljskoj vladi.

 

 

 

 

"Petak je bio najtragičniji dan ove zime. Apelujemo na građane da ako primijete nekog ko može biti ugrožen u ovim vremenskim uslovima, neka pozovu jedinstveni broj za alarm 112. Takav jedan telefonski poziv može nekome da spasi život", kazala je danas za portal Virtualna Poljska Božena Visocka iz Centra poljske vlade.

Od početka novembra mraz je u Poljskoj odnio već 53 života, a od početka sezone grijanja 24 Poljaka ubio je ugljen monoksid, najčešće iz neispravnih peći.

Prošle zime prema statistikama Centra život je na mrazu izgubilo preko 100 Poljaka.

Poljska policija uvela je po običaju i specijalne zimske patrole koje provjeravaju mjesta na kojima se obično, da se malo zagriju, okupljaju beskućnici a te patrole tokom 2016. godine samo u Varšavi obavile su 5.000 kontrola, prevezle 1.068 puta beskućnike sa mraza u toplo u azile, a 268 puta pozivali su hitnu pomoć.

Gradske vlasti Varšave finansiraju 20 azila sa 1.400 mjesta za beskućnike, a u saradnji s dobrotvornim crkvenim organizacijama kao što je Karitas narodne kuhinje ljudima bez krova nad glavom izdaju preko 2.000 toplih obroka dnevno.

Cijela Srednja Evropa, ne samo Poljska, već i Češka i Slovačka, probudila se jutros okovana ledom, snijegom i mrazevima.

U Poljskoj su se noćas temperature kretale ispod 20 stepeni ispod nule, najniže 28 stepeni ispod nule, a najviše dnevne očekuju se oko minus 14 stepeni, dok je u susjednoj Češkoj noćas izmjeren i rekord od 34,8 stepeni ispod nule na jugu zemlje.

Blagi porast temperatura meteorolozi u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj očekuju tek od naredne nedjelje.

Daša Pavlović, dopisnica agencije Beta

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније