Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

09. 01. 2017. 13:12   >>  12:48

BIVŠI PREDSJEDNIK

Portugal se oprašta od Soareša

Hiljade Portugalaca danas se opraštaju od bivšeg predsjednika Marija Soareša koji je preminuo u petak u 93. godini i koji je u zemlji smatran ocem demokratije.

 

 

 

 

Pogrebna povorka tokom prijepodneva prolazi centralnim ulicama Lisabona do Jeronimitskog samostana, gdje će do ponoći biti izloženi posmrtni ostaci bivšeg predsjednika.

Soareš je u tom samostanu 1985. potpisao sporazum za ulazak Portugala u Evropsku ekonomsku zajednicu, preteču Evropske unije.

Mario Soareš će biti sahranjen sjutra na lisabonskom groblju pored supruge, glumice Marije Barozo koja je preminula 2015. godine.

Portugalska vlada je proglasila trodnevnu žalost i pozvala građane da odaju poštu bivšem predsjedniku.

Soareš je četiri decenije bio vodeća ličnost na političkoj sceni Portugala. Osnivač je Socijalističke partije, bio je ministar spoljnih poslova, poslanik u Evropskom parlamentu, dva puta predsjednik vlade i od 1986. do 1996. predsjednik Republike.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније