Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

10. 01. 2017. 13:32 >> 13:09

EKONOMIJA I VEZE SA EU

Nastavljeni pregovori o ujedinjenju Kipra

Lideri kiparskih Grka i Turaka nastavili su danas pregovore o ponovnom ujedinjenju zemlje, a glavna teme su podjela vlasti, veze sa EU i ekonomska pitanja.

 

 

 

 

Predsjednik Kipra Nikos Anastasijades i lider kiparskih Turaka Mustafa Akindži sastali su se u sjedištu UN u Ženevi, a u četvrtak bi trebalo da im se priključe predstavnici zemalja koje garantuju očuvanje mira na ostrvu, Velike Britanije, Grčke i Turske.

"Ovde smo da bismo intenzivno radili, s nadom da će pregovori biti uspješni i imati pozitivan ishod", rekao je Anastasijades.

Kipar je od 1974. godine podijeljen na južni, grčki i sjeverni, turski dio nakon što je Turska na ostrvo poslala svoje trupe, tvrdeći da je time spriječila intervenciju Atine koja je trebalo da dovede do ujedinjenja Kipra i Grčke.

Podjela ostrva je dovela do preseljenja oko 162.000 kiparskih Grka i 48.000 kiparskih Turaka, pokazali su podaci Instituta za mirovna istraživanja u Oslu.

Vlada Republike Kipar, koja je postala članica EU 2004. godine, kontroliše dvije trećine ostrva, dok samoproklamovanu "Tursku republiku Sjeverni Kipar" priznaje samo Ankara, koja na ostrvu ima 40.000 vojnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније