Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

10. 01. 2017. 21:55 >> 21:39
1

KLER HOLINGVORT

Umrla novinarka koja je javila vijest vijeka

Britanska novinarka Kler Holingvort, koja je prva javila o napadu nacističke Njemačke na Poljsku čime je 1. septembra 1939. počeo Drugi svjetski rat, umrla je danas u Hong Kongu u 106. godini.

Klub stranih dopisnika iz Hong Konga saopštio je da je preminula Holingvortova za koju je naveo da je objavila "vijest vijeka".

Kler Holingvort je tokom karijera prkosila preprekama zbog svog pola i nekoliko puta izmakla smrt. Veći dio karijere je provela na glavnim linijama ratnih sukoba, između ostalog na Bliskom istoku, sjeveru Afrike i Vijetnamu izvještavajući za britanske medije.

Posljednje četiri decenije je živjela u Hong Kongu pošto je bila jedna od nekolicine zapadnih novinara u Kini 70-ih godina.

Dobila je više novinarskih nagrada, kao i Orden britanske imperije od kraljice Elizabete Druge.

Sa 27 godina je kao neiskusna novinarka s jedva nedjelju dana rada za Dejli telegraf s juga Poljske dala vijest koja je obilježila njenu karijeru.

Granica je bila zatvorena praktično za sve osim za vozila s diplomatskim tablicama, tako da je pozajmila vozilo britanskog konzultata da se odveze na teritoriju koju su okupirali Njemci i tamo vidjela tenkove, oklopna vozila i artiljeriju.

U autobiografiji je navela da je vidjela zastore "napravljene da se sakriju vojna vozila" iz čega je zaključila da se priprema bitka.

"Naslutila sam da se njemačka komanda priprema za napad sjeverno od Katovica i njene utvrđene linije i to je, zapravo, upravo bilo kako su pokrenuli invaziju na jugu", navela je ona.

Po povratku u Poljsku, napisala je vijest, ali je tekst objavljen bez njenog potpisa, što je tada bila uobičajena praksa. Sljedeću vijest je napisala tri dana kasnije kada je nacistička Njemačka pokrenula invaziju na Poljsku 1. septembra.

Ona je prvo pozvala britansku ambasadu u Varšavi, ali joj zvaničnici nijesu vjerovali.

Poslije toga je pozvala dopisnika Telegrafa u Varšavi koji je izdiktirao njenu vijest redakciji u Londonu.

S napredovanjem nacista, Holingvortova je uspjela da se izvuče iz Poljske odakle je otišla u Rusiju.

Rođena je 10. oktobra 1911. u porodici srednjeg sloja. Kratko je studirala hrvatski u Zagrebu i poslije međunarodne odnose u Švajcarskoj, kao i studije slavistike u Londonu. Radila je kao sekretarica i potom u britanskoj humanitarnoj organizaciji za izbjeglice u Poljskoj dok je povremeno pisala o predratnim zbivanjima u Evropi.

Urednik Dejli telegrafa dao je je honorarni posao i poslao u Poljsku, dijelom zbog iskustva rada u toj zemlji.

Iako se više puta suočavala s preprekama u poslu u kojem su tada dominirali muškarci, nikada nije sebe smatrala feministkinjom i mrzjela je kada su žene dobijale poseban tretman zbog svog pola, rekao je njen nećak Patrik Garet.

"Mislila je da svi treba da budu tretirani isto. Mrzjela je kada su žene trošile vrijeme na šminku ili frizuru", rekao je Garet.

Poslije Poljske je izvještavala iz Rumunije, a potom je otišla u sjevernu Afriku. Kada su savezničke snage zauzele Tripoli 1943, britanski feldmaršal Bernard Montgomeri je naložio da se vrati u Kairo zato što nije želio žene u blizini. Zato je tražila akreditaciju od američkih snaga u Alžiru.

Poslije rata je izvještavala o padu balkanskih država pod komunističku vladavinu, kao i o špijunaži u Hladnom ratom, između ostalog o slučaju Kima Filbija, čuvenom dvostrukom agentu koji je radio za Sovjetski Savez.

Holngvortova je postala prva dopisnica Telegrafa u Kini 1973, godinu dana pošto je američki predsjednik Ričard Nikson posjetio tu zemlju čime je počelo normalizovanje odnosa SAD i Kine.

U Hong Kong je prešla 1981. s namjerom da tamo privremeno ostane dok je pisala knjigu o Mao Cedungu, ali je ostala da prati pregovore o vraćanju Hong Konga Kini i nikada se više nije odselila iz tog grada.

Klub stranih dopisnika je svakodnevno posjećivala gdje su joj pomoćnici čitali vijesti pošto sama nije mogla zbog slabog vida. Tamo je proslavila i svoj 105. rođendan s prijateljima i poštovaocima.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније