Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

12. 01. 2017. 08:46   >>  08:23

O UJEDINJENJU

Visoki međunarodni zvaničnici danas o Kipru

Poslije tri dana pregovora delegacija kiparskih Grka i Turaka oko buduće federalne kiparske države međunarodna konferencija o ponovnom ujedinjenju ostrva treba da počne danas u Ženevi u prisustvu novog šefa UN Antonija Gutereša.

 

 

 

 

 

Pregovorima koji se vode pod okriljem UN će se danas pored Gutereša pridružiti i britanski, turski i grčki šefovi diplomatija, Boris Džonson, Mevlut Čavušoglu i Nikos Kocijas, kao predstavnici zemalja garanta mira na ostrvu.

Najavljen je i dolazak predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera koji je juče ocijenio da je konferencija u Ženevi posljednja šansa da se okonča četiridecenijska podjela ostrva i visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

Ovom, kako se ocjenjuje, istorijskom sastanku koji treba da podrži mirovni proces predsjedavaće novi generalni sekretar UN Portugalac Antonio Gutereš kome će ovo biti prvo putovanje van sjedišta Ujedinjenih nacija od kad je 1. januara preuzeo tu dužnost.

Lideri kiparskih Grka i Turaka sinoć su prvi put u 42 godine podjele razmijenili mape buduće federalne države, u kojima se predlažu teritorijalna razgraničenja. UN je to pozdravio kao važan napredak ka postizanju sporazuma.

Prema posredniku UN u razgovorima, norveškom diplomati Espeu Bartu Eideu ova posljednja etapa pregovora početih u sjedištu UN u Ženevi u ponedjeljak, sprovedena je iza zatvorenih vrata.

"Ovo je vrlo važan momenat, istorijski. Nikad ranije u prošlosti nijesmo imali razmjenu mapa ili predstavljanje mapa koje su napravile same kiparske delegacije", rekao je posrednik UN Eide.

Eide koji prati sve pregovore od obnove mirovnog procesa u maju 2015. rekao je da ti dokumenti neće biti objavljeni zbog osjetljivosti tog pitanja.

Mirovni pregovori o ujedinjenju Kipra su ponovo pokrenuti uz posredovanje UN maja 2015. godine, a poslije neuspjeha rundi održanih u novembru 2016. godine u Švajcarskoj činilo se da su dospjeli u ćorsokak.

Turska je 1974. godine okupirala sjever Kipra gdje živi turska manjina, da bi je zaštitila od državnog udara koji su izvele grčke snage pokušavši da Kipar ujedinjene s Grčkom.

Vlada Republike Kipar, koja je članica EU od 2004. godine, kontroliše dvije trećine ostrva, dok samoproklamovanu "Tursku Republiku Sjeverni Kipar" priznaje samo Ankara, koja na ostrvu drži 40.000 vojnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније