Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila R.B.

12. 01. 2017. 22:36 >> 22:13
1

MERKEL PORUČILA

Nema garancije vječnosti u odnosima sa SAD

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je države članice EU da pojačaju bezbjednosnu i odbrambenu saradnju jer ne postoji "garancija vječnosti" u odnosima sa SAD-om.

Evropa je suočena sa sve većim izazovima unutar svojih granica i u susjednim regijama, uključujući migracije, jačanje terorističkih prijetnji, rat u Siriji, nasilje u istočnoj Ukrajini i siromaštvo i glad u Africi, kazala je.

Merkel nije direktno pomenula novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trampa, ali je očito aludirala na njegove izjave iz predizborne kampanje da će uzeti u obzir doprinos neke države članice NATO-u prije nego joj pritekne u pomoć.

"Vjerujem da Evropa i Evropska unija moraju naučiti da preuzmu veću odgovornost u svijetu budućnosti", kazala je studentima u Briselu nakon što su joj dodijeljeni počasni doktorati dva belgijska Univerziteta.

"Nemojmo se zavaravati: iz perspektive nekih naših tradicionalnih partnera, a mislim na transatlantske veze, ne postoji garancija vječnosti za usku saradnju s nama Evropljanima. Moramo nastaviti na tome da radimo", kazala je.

 

Index.hr/Hina

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније