Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92,I.Š. ]

16. 01. 2017. 10:01 >> 09:37

"TAJVAN JE KINA"

Peking upozorava Trampa oko Tajvana

Kinesko MSP je odbacilo sugestiju Donalda Trampa da će možda iskoristiti politiku prema Tajvanu kao sredstvo za pregovaranje SAD i Kine.

 

 

 

 

Portparom Ministarstva spoljnih poslova Kine Lu Kang rekao je da se ne može pregovarati o politici "jedne Kine", odnosno da je Tajvan dio Kine.

Vašington je 1979. godine prekinuo diplomatske odnose s Tajvanom i od tada s njim održava nezvanične odnose, s ostrvom koje Kina smatra dijelom svoje teritorije.

Tramp je od pobjede na predsjedničkim izborima u više navata zaprijetio da će preispitati tu politiku, navodi agencija AP.

"Vlada Narodne Republike Kine je jedina legitimna vlada koja predstavlja Kinu. To je činjenica koju je priznala međunarodna zajednica i koju niko ne može da promijeni", rekao je Lu u saopštenju.

Tramp je prethodno u intervjuu za američki dnevni list "Vol strit džornal" (Wall Street Journal), objavljenom u petak, naveo da su sve opcije za pregovaranje otvorene, "uključujući politiku jedne Kine". On je 2. decembra razgovarao telefonom s predsjednicom Tajvana Caj Ing-ven, što je izazvalo burne reakcije Kine.

Tramp je tokom predizborne kampanje oštro napadao trgovinsku politiku Pekinga, optužujući Kinu za manipulacije kursom juana u cilju podsticanja izvoza i nelojalne konkurencije američkim kompanijama.

Kina i Tajvan su se razdvojili poslije građanskog rata 1949. godine, a Peking nikada nije odustao od prijetnje da će, ako bude potrebno, i silom spriječiti potpunu nezavisnost tog ostrva na koje su kineski nacionalisti pobjegli od komunista i proglasili ga zasebnom državom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније