Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

17. 01. 2017. 14:25 >> 14:01
2

MARGINALNE SNAGE

Njemački sud protiv zabrane neonacističke stranke

Njemački vrhovni sud odbacio je zahtjev poslanika da zabrani ekstremno desničarsku, neonacističku Nacionaldemokratsku partiju (NPD).

 

 

 

 

Predsjednik Federalnog ustavnog suda Andreas Foskule izjavio je danas da, iako partija ima neustavne ciljeve, "trenutno nema konkretnih indikacija da će njeno djelovanje biti uspješno".

U objašnjenju presude se ukazuje na beznačajnost partije i ističe da ima samo jednog poslanika u Evropskom parlamentu i da su njeni rezultati na saveznim izborima proteklih godina bili "na niskom nivou".

Foskule je naveo da moguća zabrana rada partije nije zasnovana na njenoj ideologiji, nego na njenom aktivnom cilju i planu da ukine slobodan i demokratski poredak Njemačke."Ovde nema dokaza za to", ocijenio je sudija, prenio je AP.

Sudije su konstatovale da, iako postoji "srodnost sa nacionalsocijalizmom" i da je cilj NPD "autoritarna država zasnovana na etnički definisanoj narodnoj zajednici", nema dovoljno osnova za njenu zabranu jer taj pokret nema stvarnu težinu.

NPD se zalaže za "Njemačku Njemcima" i u svom programu pominje "opstanak i održanje njemačkog naroda na svom naslijeđenom životnom prostoru centralne Evrope", piše AFP.

Sudije su zaključile i da ponašanje aktivista te stranke, iako nasilno, "ne predstavlja ustavni problem već problem koji treba da rješavaju policija i pravosuđe".Međunarodni komitet za Aušvic je povodom odluke suda saopštio da je to "tragčan dan za demokratiju".Ta organizacija je ocijenila da su sudije poslale "poražavajući signal Evropi u kojoj su desničarski populisti i esktremist

i našli zajednički jezik i neprekidno pokušavaju da strah i nesigurnost ljudi pretvore u mržnju i agresiju".NPD je na parlamentarnim izborima 2013. osvojila 1,3 odsto glasova, daleko ispod cenzusa od pet odsto.

Gornji dom njemačkog parlamenta je podnio zahtjev krajem 2013, u drugom pokušaju da se zabrani NPD.Bundesrat je zahtjev obazložio time da djelovanje NPD nije u skladu s Ustavom, pošto "svojim ciljevima i ponašenja svojih članova želi da destabiliziuje i sruši liberalno-demokratski poredak i planira da to učini na agresivan način i kroz borbu".

Sud je 2003. iz proceduralnih razloga odbacio zahtjev za zabranu te stranke.

Samo dvije njemačke partije su zabranjene poslije Drugog svjetskog rata: neonacistička Socijalistčka partija Rajha 1952, i Njemačka komunistička partija 1956.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније