Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

rtcg.me/B92 [ Objavila R.B. ]

18. 01. 2017. 22:55 >> 22:31

NA KRAJU

Obama: Sa Rusijom "zaškripalo" od 2012.

Dva dana prije selidbe iz Bijele kuće, američki predsjednik Barak Obama je na posljednjoj konferenciji za novinare govorio o odnosima sa Rusijom.

Odlazeći američki predsjednik Barak Obama poručio je da je u interesu Amerike da ima "konstruktivne" veze sa Rusijom, ali je napomenuo da je taj odnos unazađen do "neprijateljskog duha" kada je Vladimir Putin ponovo došao na čelo Rusije. 

"Mislim da je u interesu Amerike i u interesu svijeta da imamo konstruktivne odnose sa Rusijom. To je bio moj pristup tokom cijelog mog predsjedavanja", rekao je Obama na svojoj posljednjoj konferenciji za novinare dva dana prije odlaska iz Bijele kuće, prenosi AFP. 

Obama je, međutim, dodao da kada je Putin započeo svoj drugi mandant kao ruski predsjednik 2012. godine "eskalirajuća antiamerička retorika" dovela je do "neprijateljskog duha" koji je "ovaj odnos učinio još težim". 

Kako je rekao, SAD je garant toga da “velike zemlje neće ići i vršiti invaziju na male zemlje“. 

“SAD su obično bile na pravoj strani problema, i i dalje je važno da budemo na pravoj strani problema. Jer ako mi – najveća, najmoćnija država i demokratija na svijetu – ne podržimo ove vrijednosti, sigurno je da drugi kao što su Kina i Rusija neće“, dodao je Obama. 

Obama je takođe govorio i o izraelsko-palestinskom sukobu i naveo da je status quo neodrživ, opasan za Izrael, loš za Palestince, za region i američku nacionalnu bezbjednost. 

Takođe, osvrnuo se i na Donalda Trampa, te objasnio razloge njegove pobjede na predsjedničkim izborima. 

“Mnogi su glasali za Trampa jer su se osjetili zaboravljenim i obespravljenim. Ne želite da imate Ameriku u kojem samo mali dio ljudi živi dobro, a ostali se bore za komadiće“, rekao je on.

Obama je, povodom svoje odluke da pomiluje transrodnog vojnika Čelsi Mening, osuđenog za špijunažu, izjavio da je on odslužio svoju kaznu.

"Budimo jasni, Čelsi Mening je odslužio tešku zatvorsku kaznu", rekao je Obama na posljednjoj konferenciji za novinare, prenosi AFP. 

On je rekao da je ta 35-godišnja kazna bila "neadekvatna" u odnosu na to što su optuženi za slična djela dobili. 

"Osjećam se veoma zadovoljno što je pravda zadovoljena", rekao je Obama. 

Obama je donio tri dana prije isteka svog mandata, odluku o pomilovanju odnosno oslobađanju ili smanjenju kazne za više od 200 zatvorenika, među kojima je i transrodni vojnik Čelsi Mening, saopštila je Bijela kuća. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније