Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

19. 01. 2017. 10:40 >> 10:20

KARTER PORUČIO

"Više vojnika neće riješiti ratove u Iraku i Siriji"

Američki ministar odbrane Eš Karter izjavio je da bi slanje dodatnih vojnika u Irak ili Siriju da bi se brže porazila Islamska država dovelo do povlačenja saveznika SAD, stvaranja antiameričkog otpora i odustajanje od glavnih prednosti američke vojske.

Karter je u intervjuu za agenciju Asošiejted pres rekao da se zalaže za nalaženje načina da se ubrza borba protiv Islamske države, koju su kritičari, uključujući novoimenovanog predsjednika Donalda Trampa nazivali sporom i pretjerano opreznom.

Naveo je, međutim, brojne razloge zašto vjeruje u sadašnji pristup koji podrazumijeva da lokalne iračke i sirijske snage određuju tempo.

"Ako preuzmemo rat u Iraku i Siriji, u bliskoj budućnosti to će prije svega značiti da ćemo to uraditi potpuno sami, jer nema nikog drugog ko bi to dobrovoljno učinio", rekao je Karter.

Dodao je da bi time bio stvoren rizik da oni koji su sada protiv Islamske države okrenu protiv SAD, što bi ojačalo neprijatelja.

Preuzimanje rata značilo bi i "borbu pod uslovima neprijatelja, a to je borba pješadije u gradovima u stranoj zemlji", rekao je Karter, dodajući da to nije najjača strana američke vojske, kao što su vojska za specijalne operacije, vazdušne snage i tehnologije za sakupljanje podataka.

Karter će u petak sići s funkcije ministra odbrane SAD, a na tom mjestu će ga zamijeniti general Džejms Matis.

Nije potpuno jasan plan nove administracije za borbu protiv Islamske države. Matis je jednom prilikom rekao da smatra da treba ubrzati kampanju, a Tramp je sugerisao da će poslati još vojnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније