Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

20. 01. 2017. 23:07 >> 23:10

ADAMA BAROU

Od agenta za nekretnine do predsjednika

Adama Barou koji je juče položio zakletvu kao novi predsjednik Gambije, i dalje u Senegalu čeka trenutak kada će se vratiti u svoju zemlju i preuzeti vlast.

On se od šokatne pobjede na decembarskim izborima u maloj, zapadnoafričkoj zemlji, iz bezbjednosnih razloga nalazi u Senegalu.

Njegovu pobjedu BBC opisuje kao još veći šok od pobjede Trampa u Americi. Protivnik Baroua, Jahja Džame, vladao je Gambijom više od dvije decenije, ali je rekao da ukoliko Bog tako želi, na vlasti može da ostane još "milijardu godina."

Prije nego što je u septembru izabran za zajedničkog kandidata sedam opozicionih partija, 51-godišnji Barou bio je vlasnik agencije za nekretnine.

Potom, 2000-tih godina, živio je u Velikoj Britaniji, gdje je navodno za vrijeme studija radio kao radnik obezbjeđenja u lancu prodavnica Argos, u sjevernom Londonu.

Britanski mediji su javili da je jednom prilikom izveo građansko hapšenje lopova, koji je kasnije osuđen na šest mjeseci zatvora.

U ovom periodu, čovjek kojeg opisiju kao veoma pobožnog muslimana, postao je i vatreni navijač fudbalskog kluba Arsenal.

Pripadnik etničke grupe Fula, Barou je rođen 1965, iste godine u kojoj je Gambija postala nezavisna od Britanije, u malom selu blizu Basea na istoku zemlje.

U svojoj kampanji, obećao je podršku nezavisnom sistemu pravde i većoj slobodi za medije i društvo.

Svog protivnika je opisao kao "bezdušnog diktatora" i obećao da će poništiti neke od njegovih kontroverznih poteza, poput izalaska iz Komonvelta i Međunarodnog suda pravde.

Iako je 2013. postao blaganik opozicione Ujedinjene demokratske partije (UDP), mnogi od dva miliona stanovnika Gambije nijesu čuli za njega sve do pred izbore, kada je hapšenje Usainua Darbea, vođe jedne od jačih stranaka opozicije, primoralo stranke da podrže jednog kanidata.

Partijske kolege opisuju ga kao "poštenog, skromnog, vrijednog i realnog čovjeka".

Sve to će mu biti potrebno kao novom predsjedniku Gambije, u kojoj vlast nikada nije promijenjena bez problema. I prethodnik Jahja Džame je na vlast došao nakon državnog udara 1994. i svrgavanja tadašnjeg predsjednika Davde Džavare.

Sat otkucava za Džamea, koji odbija da se povuče jer smatra da su izbori neregularni. Senegalske i trupe okolnih zemalja, uz odobrenje UN, već su ušle u Gambiju kako bi ga na to natjerale.

Do tada Adama Barou čeka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније