Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

F.R.

20. 01. 2017. 16:43 >> 20:14
27

POLOŽIO ZAKLETVU

Tramp: Od danas, prvo Amerika

Donald Tramp položio je zakletvu i postao 45. američki predsjednik. Procjenjuje se da svečanosti ispred Kapitol hila prisustvovalo između 700 i 900 hiljada ljudi. U govoru nakon polaganja zakletve napao je dosadašnji establišment, optuživši ga da se bogatio na račun građana, a poručio je i da Amerika treba da se okrene sebi.

"Od danas, pa nadalje, nova vizija će vladati našom zemljom. Od danas, pa nadalje, prvo Amerika", poručio je novi predsjednik SAD ispred Kapitol hila. 

"Dijelimo jedno srce, jedan dom. Zakletva koju sam položio je zakletva svim Amerikancima. Tokom mnogih generacija bogatili smo strane fabrike na uštrb naše industrije. Branili smo granice drugih nacija, dok smo odbijali da branimo sopstvene. Trošili smo milione i trilione dolara širom svijeta, dok je američka infrastruktura došla do nepopravljivog nivoa", rekao je Tramp, uz napomenu da svi Amerikanci treba da znaju da neće biti više ignorisani.

                          

On je kazao i da će potpuno iskorijeniti islamski terorizam.

"Mi smo zaštićeni i bićemo zaštićeni velikim i snažnim vojnicima. I bićemo zaštićeni od strane Boga. Treba da razmišljamo na veliki način, američka nacija postoji jer se stalno bori, nećemo prihvatiti političare koji se stalno žale, a ništa ne čine po tom pitanju. Vrijeme prazne priče je prošlo, sada nastupa vrijeme akcije. Nemojte dozvoliti nikome da vam govori da ništa ne može biti urađeno, ništa ne može da se mjeri sa snagom i duhom amerike", naglasio je Tramp.

Poručio je da je establišment štitio ranije sam sebe, te da njihovi uspjesi nijesu bili uspjesi naroda. 

"Ovaj trenutak pripada svima koji su se okupili i koji nas gledaju širom Amerike. Ovo je vaša proslava, od sada, SAD su vaša država", kazao je novi američki predsjednik.

On je istakao da nacija postoji kako bi služila svojim građanima.

 

Novi predsjednik SAD se zahvalio prethodniku i njegovoj surpuzi Baraku i Mišel Obami, rekavši da je njihovo ponašanje bilo "izuzetno tokom ove tranzicije"

 U Vašingtonu je došlo do sukoba demonstranata koji se protive novoizabranom predsjedniku i policije, a upotrijebljen je i biber-sprej.

Susret s Obamom

Odlazeći američki predsjednik Barak Obama i njegova supruga Mišel dočekali su danas novoizabranog predsjednika Donalda Trampa i njegovu suprugu Melaniju u Beloj kući.

Bračni par Obama primio je Trampove u Bijeloj kući u okviru tradicionalnog programa na dan inauguracije novog predsjednika SAD. Obama je rekao Trampu da je dobro što su se vidjeli. Razmijenili su komplimente, a Melanija Tramp je dala poklon Mišel Obami.

Melanija Tramp je prvo pružila ruku Mišel Obama, ali  je prva dama zagrlila. Dvije porodice će popiti čaj i kafu bez prisustva medija.

 

Cijeli svijet prati inauguraciju

Izbor Donalda Trampa za američkog predsjednika je, uz Bregzit, prošle godine bio jedan od najvažnijih svjetskih događaja i zbog toga je cijeli svijet pratio i njegovu inauguraciju, a još više njegove prve poteze iz Bijele kuće.

Kada su u pitanju zvanice, SAD nemaju praksu da na inauguraciju svojih predsjednika pozivaju svjetske državnike, tako da su zemlje bile zastupljene kroz svoje diplomatske predstavnike u Vašingtonu.

Kada su u pitanju bivši predsjednici, prisustovala su dvojica, kao i Barak Obama, ali ne i Džordž Buš stariji koji je u bolnici u Hjustonu.

Tramp je juče imao brojne aktivnosti po dolasku u Vašington. Prvo je sa potpredsjednikom Majk Pensom položio vijenac na grob Neznanog junaka na groblju Arlington, a nakon toga prisustvovao je koncertu ispred Linkolnovog memorijala. Tom prilikom Tramp se obratio okupljenima.

"Prije osamnaest mjeseci ovo nijesmo očekivali, nijesu nam davali neke velike šanse, ali smo razumjeli da se nešto događa. A, onda posljednjeg mjeseca kampanje kada se za moje skupove tražila karta više postali smo svjesni da se nešto posebno događa. U kampanji sam vas zvao zaboravljeni muškarci i žene. Više nijeste zaboravljeni i nećete biti. To vam obećavam", rekao je novoizabrani predsjednik Donald Tramp.

Ružnu sijenku bacila je odluka 68 članova Predstavničkog doma iz redova Demokratske stranke da ne prisustvuju inauguraciji, smatrajući da Tramp nije legitimni predsjednik s obzirom da je, kako kažu, Rusija uticala na rezultate izbora.

Vašington kao tvrđava

Za inauguraciju Donalda Trampa američka prijestonica je praktično pretvorena u tvrđavu očekujući 270.000 demonstranata zbog čega je angažovano na desetine hiljada policajaca, a postavljene su i barijere u dužini od više kilometara, prenosi Tanjug.

 

Američka tajna služba, vašingtonska policija i druge agencije namjeravaju da angažuju oko 28.000 policajaca, navodi Rojters.

Put do Bijele kuće

Glas Amerike navodi da je neobičan put Donalda Trampa do Bijele kuće počeo senzacionalnim ulaskom u trku u njegovom njujorškom hotelu prošlog juna, kada je objavio da je zainteresovan za predsjedničku poziciju.

"Zvanično se kandidujem za predsjednika SAD i učinićemo ovu zemlju ponovo velikom", rekao je tada predsjednički kandidat republikanaca.

Biznismen, koji nikada nije obavljao javnu funkciju imaće šansu da se oproba u toj ulozi kada položi zakletvu.

Tramp je rođen u njujorškoj četvrti Kvins, a odrastao je u bogatoj porodici na čelu sa njegovim ocem Fredom, trgovcem nekretninama koji je imao najveći uticaj na mladog Donalda.

"Njegov otac je bio kao diktator, veoma zahtjevan i šef. Naravno, Donald je pokupio te osobine", smatra politički psiholog Bart Rosi.

Mladi Tramp potražio je uspjeh u riskantnom svijetu prometa nekretninama na Menhetnu.

Tokom karijere zabilježio je značajne pobjede – kao što je izgradnja čuvenog Trampovog tornja, dok je istovremeno iskazao talenat za samopromociju i odlično poznavanje medija, što će mu kasnije pomoći u predizbornoj kampanji.

"Baviti se biznisom u Njujorku zahtjeva veoma jaku osobu, veoma motivisanu osobu, a on je po svim osobinama pravi njujorški biznismen", smatra advokat Edvard Mermelstajn.

Tu su bili i značajni neuspjesi – bankrot kockarnica, krah industrije nekretnina koji je direktno teško pogodio njegovo lično bogatstvo, zatim optužbe protiv Trampovog Univerziteta.

Sa tri braka, dva veoma javna razvoda i petoro djece, koja su odigrala ključnu ulogu tokom njegove kampanje, Trampov privatni život je privukao isto toliko pažnje koliko i njegovi poslovni potezi.

Međutim, Donald se dvijehiljaditih vratio na velika vrata sa hit rijaliti šouom i glasom na nacionalnoj političkoj sceni, sa tvrdnjama da predsjednik Obama nije rođen u SAD.

Tramp je tokom predsjedničke kampanje negirao umiješanost u te tvrdnje.

"Hilari Klinton i njena kampanja 2008. započeli su tu kontroverzu oko rođenja. Ja sam je završio", rekao je Tramp.

Tramp je pobijedio 16 republikanskih protivnika za nominaciju porukom koja je odjeknula kod zabrinutih glasača.

"On je dodirnuo ogromnu strijepnju koja postoji u ljudima već neko vrijeme", ističe Majkl Krejniš, ko-autor knjige "Tramp – cijela priča".

Tramp je, međutim, testirao granice komentarima o Meksikancima: "Oni unose drogu. Oni donose kriminal. Oni su silovatelji.".

Zatim o muslimanima – "Katastrofalni imigracioni plan Hilari Klinton će dovesti mnogobrojnu islamističku imigraciju u ovu zemlju, što je prijetnja ne samo našem društvu nego čitavom načinu života".

Takođe i o ženama.

Poslije pobjede na izborima Tramp je donekle ublažio svoje izjave, ali kakav će uticaj njegove riječi imati na američko društvo i na položaj zemlje na svjetskoj sceni ostaje da se vidi pošto preduzme akcije nakon inauguracije, zaključuje Glas Amerike.

Пратите нас на

Коментари27

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније