Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila R.B.

21. 01. 2017. 19:48 >> 19:24

ZBOG CRNIH LISTA

Uhapšena ministarka kulture u J.Koreji

Južnokorejsko tužilaštvo je danas uhapsilo ministarku kulture Čo Jun Sun i bivšeg šefa kabineta opozvane predsjednice Park, Kim Ku Čuna zbog optužbi da su pravili spiskove umjetnika koji kritikuju vladu, kako bi im onemogućili da učestvuju u programima koje finansira država.

Oni su, sa još tri zvaničnika uhapšena ranije, navodno napravili listu od nekoliko hiljada "nepodobnih" umjetnika i drugih osoba iz svijeta kulture. Optuženi su, između ostalog, za zloupotrebu moći.

Optužbe za pravljenje "crnih listi", pojavile su se pošto su vlasti proširile istragu eksplozivnog političkog skandala koji je doveo do opoziva Park Geun Hje prošlog mjeseca. Ustavni sud će donijeti konačnu odluku o tome da li će i zvanično okončati mandat predsjednice Park ili će je vratiti na funkciju.

Nekoliko sati nakon hapšenja, Čo je podnijela ostavku, što je prihvatio premijer koji od opoziva Parkove obavlja i predsjedničke dužnosti, prenosi RSE.

Parkovu su tokom mandata optuživali da pokušava da uguši slobodu govora i prava radnika.

Na "crnoj listi" su navodno i režiser filma "Oldboy" Park Čan Vuk i pjesnik Ko Un koga smatraju jednim od kandidata za Nobelovu nagradu.

Južnokorejski poslanici su u decembru Park Geun Hje, zbog optužbi da je omogućila svojoj savjetnici i prijateljici, takođe uhapšenoj, Čoi Su Sil da se miješa u državne poslove i da koristi svoj uticaj i primora kompanije da doniraju milione dolara dvijema fondacijama koje je kontrolisala.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније