Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavila R.B. ]

21. 01. 2017. 22:46   >>  22:22

SOLIDARNE S VAŠINGTONOM

Hiljade žena u marševima širom svijeta

Hiljade žena okupilo se danas u Berlinu, Parizu, Sidneju i drugim gradovima širom svijeta u znak solidarnosti sa Maršom žena koji se održava u Vašingtonu.

U Parizu se više hiljada ljudi, među kojima mnogi američki radnici i studenti koji žive u Francuskoj, prošetalo do Ajfelovog tornja.

Marš je protekao u veseloj atmosferi, a učesnici su nosili transparente na kojima je, između ostalog, pisalo "S našim sestrama u Vašingtonu" i "Posmatramo te gospodine Tramp".

En Tirakija iz Pensilvanije, koja je došla na odmor u Francusku, nosila je američku zastavu na kojoj je ispisano "Oduprimo se katastrofi". Ona je rekla da Tramp želi da uništi 50 godina napretka i da se vrati u vrijeme kada su iz fabrika izlazili dimovi a žene ostajale kod kuće i rađale djecu.

Pariski marš organizovalo je više od 40 feminističkih i antirasističkih grupa.

Učesnice skupa u glavnom gradu Njemačke, ispred Ambasade SAD blizu Brandenbruške kapije, nosile su transparente s natpisima "Gospodine Tramp, ti nijesi Berlinac", "Ne seksizmu", "Prava žena su ljudska prava" i "Naša tijela, naši umovi, naša snaga".

Jedna od demonstranata Kejti Berdet, Amerikanka koja živi u Berlinu, rekla je da strahuje da će žene pod vlašću novog američkog predsjednika Donalda Trampa izgubiti prava, ali da ima nadu jer se toliko ljudi suprotstavlja i učestvuje u protestima.

Demonstranti su preplavili i popularni park u centru Sidneja.

Organizatorka Mindi Frajbend rekla je u obraćanju okupljenima da mržnja, netrpeljivost i rasizam nijesu jedini problemi SAD.

Portreti Trampa, ali i ruskog predsjednika Vladimira Putina, kao i transparenti s natpisima "Ovo je samo početak", "Ljubaznost" i "Ljubav" mogli su se vidjeli i u Pragu.

"Zabrinuti smo zbog načina na koji neki političari govore, posebno tokom američkih izbora", izjavila je organizatorka protesta na kojem je učestvovalo više stotina ljudi.

U znak podrške Maršu žena u Vašingtonu, ali i zbog rastućih nacionalističkih i rasističkih trendova širom svijeta, protesti su organizovani u oko 600 gradova širom svijeta, uključujući Veliku Britaniju, Grčku, Poljsku, Španiju, Portugal, Argentinu, Indiju, Srbiju.

Očekuje se da će se maršu u američkoj prijestonici pridružiti oko 500.000 žena.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније