Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

10. 06. 2013. 15:48 >> 15:49

UMJERENO

OECD: Vodeće ekonomije ubrzavaju

Vodeće razvijene ekonomije postupno ubrzavaju, predvođene Japanom i Sjedinjenim Američkim Državama, objavila je danas Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Zbirni mjesečni pokazatelj za 33 zemlje članice OECD-a, koji bi trebalo da anticipira tačke zaokreta u odnosu na prevladavajući trend u ekonomiji, porastao je sa 100,5 bodova u martu na 100,6 bodova u aprilu.

U OECD-u zaključuju da ovi podaci signaliziraju umjereno poboljšanje rasta u većini vodećih svjetskih ekonomija.

Prošlog mjeseca OECD je, u redovnim polugodišnjim prognozama, procijenio da će ove godine recesijom pogođena eurozona dodatno zaostati za Sjedinjenim Američkim Državama gdje se opšte stanje popravlja. Oporavak u ovoj godini prognozirali su i za Japan.

Novoobjavljeni mjesečni pokazatelj sugeriše da se rast ekonomskih aktivnosti stabilizuje samo u SAD-u i Japanu, dok u eurozoni u cjelini i dalje signalizira jačanje rasta.

U Njemačkoj indeks najavljuje "povratak rastu prema ranijem trendu" i blago je porastao, u Francuskoj ne signalizira promjenu tempa ekonomskih aktivnosti, a u Italiji najavljuje "pozitivnu promjenu dosadašnjeg trenda", uz blagi rast.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније