Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

14. 02. 2017. 17:09 >> 16:44

U MALEZIJI

Otrovan polubrat Kim Džong Una

Polubrat lidera Sjeverne Koreje Kim Džong Una ubijen je u Maleziji, javlja danas južnokorejska agencija Jonhap pozivajući se na izvor iz vlade.

Kim Džong Nam (45) ubijen je u Maleziji, rekao je izvor bez davanja drugih detalja.

Južnokorejska kablovska televizija Čosun javila je da je Kim ubijen na aerodromu u glavnom gradu Kuala Lumupur pošto su ga "otrovnim iglama" napale dvije neidentifikovane agentkinje Sjeverne Koreje.

Osumnjičene su pobjegle, a malezijska policija vjeruje da je Sjeverna Koreja odgovorna za napad, prenosi Jonhap.

Izvor blizak kancelariji premijera Malezije izjavio je Bi-Bi-Siju da je Kim ubijen u gradu i da je u toku obdukcija.

Visoki malezijski policijski zvaničnik je potvrdio da je jedan Sjevernokorejac umro u ponedjeljak na putu od aerodoroma do bolnice, ali nije saopštio njegov identitet, navodi BBC.

Kako prenosi AP, Kim je čekao let za Makau kada mu je pozlilo.

Kim Džong Nam je najstariji sin bivšeg sjevernokorejskog lidera Kim Džong Ila i Sung Hae Rim, glumice iz Južne Koreje s kojom je bio u vanbračnoj vezi, a koja je umrla u Moskvi.

Kim Džong Nam nema zvaničnu funkciju i živi u inostranstvu.

Iako je nekad smatram vjerovatnim nasljednikom Kim Džong Ila, vjeruje se da je njegov otac odustao od toga pošto je 2001. uhvaćen da je pokušao s lažnim pasošom da uđe u Japan da bi posjetio tokijski Diznilend.

Od tada je živio povučeno, uglavnom u inostranstvu, a najviše je bio u Makau. U Indoneziji je viđen 2014. godine, a prema tadašnjim informacijama živio je između Singapura, Indonezije, Malezije i Francuske, navodi AFP.

Kako je citiran u jednoj knjizi iz 2012, Kim je vjerovao da njegovom mlađem polubratu nedostaju liderski kvaliteti, bio je protiv dinastijskog prenosa vlasti, smatrao je da je Sjeverna Koreja nestabilna i da joj je potrebna ekonomska reforma po ugledu na Kinu.

Prema pisanju moskovskog nedjeljnika Argumenti i Fakti, Kim je imao finansijskih problema pošto je poslije tih kritika odsječen od režima u Pjongjangu.

Poznato je da je bio blizak tetku sjevernokorejskog lidera Džan Song Taeku, nezvanično drugom čovjeku vlasti koji je ubijen u decembru 2013.

Na Kim Džong Nama je navodno više puta pokušan atentat.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније