Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

16. 02. 2017. 16:16 >> 15:55
1

NETANIJAHU TRAŽI

"Tramp da prizna naš suverenitet nad Golanom"

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je predsjedniku SAD Donaldu Trampu na sastanku u Bijeloj kući u srijedu da bi SAD trebalo da priznaju suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, prenose danas izraelski mediji.

"Od njegove reakcije nije se zemlja zatresla", rekao je Netanjahu novinarima, dodavši da se Tramp nije iznenadio, očito misleći da predsjednik SAD ne isključuje tu mogućnost.

Izraelski premijer nije ulazio u detalje sudbine strateške visoravni koju je Izrael osvojio od Sirije u šestodnevnom ratu 1967, a anektirao je 1981.

SAD i međunarodna zajednica nijesu priznale aneksiju Golana, a Izrael već dugo tvrdi da mora da ga zadrži iz bezbjednosnih razloga.

Na Golanu živi oko 25.000 jevrejskih naseljenika i 20.000 Druza koji imaju rođake u Siriji.

Izrael je i ranije tražio od SAD da prizna izraelski suverenitet na Golanom, ali je taj zahtjev odbijen.

Tranp i Netanjahu su razgovarali i o građanskom ratu u Siriji, a Netanjahu je naglasio da Izrael nema interesa da se miješa u taj sukob.

"Mi želimo da što je više moguće izbjegnemo miješanje", rekao je Netanjahu, najavivši da će Izrael reagovati da bi zaustvio prijetnje po svoju bezbjednost, a aludirao je na krijumčarenje iranskog oružja preko Srije libanskom Hezbolahu.

Izrael tvrdi da Iran teži da osnuje bazu u Siriji.

Izraelska vojska je bombardovala konvoje oružja i odgovarala na prelivanje sukoba preko granice, iako je smatrala da su u pitanju bile artiljerijske greške snaga u Sirii.

Netanjahu je rekao da Izrael svaku aktivnost u Siriji koordinira s Rusijom i da on svake dvije do tri nedjelje razgovara s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније