Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

18. 02. 2017. 18:54   >>  18:42 4

GUBE VELIKI NOVAC

Model poslovanja ID na rubu kolapsa

Ekstremistička organizacija Islamska država (ID) gubi veliku količinu novca svakim dijelom terotorije koju izgubi, pokazale su nove analize, kojima je utvrđeno da je "model poslovanja" te grupe na putu ka neuspjehu.

Analiza koju su objavili Centar za proučavanje radikalizacije i političkog nasilja (ICSR) i konsultantska kompanija EY pokazuje da su finansijski resursi samoproklamovanog kalifata znatno umanjeni od sredine 2014, kada je Islamska država zauzela teritoriju u Iraku i Siriji, ali i preuzela banke, naftna polja i skladišta oružja.

U izvještaju je navedeno da je prihod Islamske države opao sa 1,9 milijardi dolara u 2014. na oko 870 miliona dolara u 2016. godini.

"Jedna od grešaka koja je učinjena u prošlosti je to što smo o Islamskoj državi govorili isključivo kao o terorističkoj organizaciji. To jeste teroristička organizacija, ali je i više od toga. (Ta grupa) Drži teritorije", rekao je direktor ICSR Piter Nojman.

On je naveo da to znači da Islamska država ima dodatne troškove, odnosno da treba da "popravi puteve, plati nastavnike, rukovodi zdravstvenim službama" i dodao da teroristička organizacija Al Kaida "nikada nije plaćala te za stvari".

U izvještaju se ističe da manje novca ne znači da je Islamska država u manjoj mjeri opasna.

Nojman je podsjetio da napadi u Parizu, Briselu i Berlinu, koje je izvela Islamska država, nijesu bili skupi.

Kako je navedeno, najveći broj nedavnih napada u Evropi i SAD finansirali su ljudi koji su ih i sproveli, pri čemu su lideri Islamske države iz Sirije i Iraka u maloj mjeri doprinijeli novcem.

Među najznačajnijim izvorima prihoda Islamske države su porezi i takse, nafta, otmice ili druge vrste ucjene, i pljačke.

Prema podacima dobijenim u petak od međunarodne koalicije koja se bori protiv Islamske države, ta grupa izgubila je 62 odsto teritorije koju je kontrolisala u Iraku avgusta 2014, kada je bila na vrhuncu, kao i 30 odsto teritorije u Siriji.

Nojman je ocijenio da bi pad grada Mosul, na sjeveru Iraka mogao da predstavlja "smrtonosan udarac".

"Brend Islamske države će pretrpjeti štetu, a privlačnost i želja da se izvednu teroristički napadi u ime Islamske države će biti ugroženi jer više ne projektuju snagu i utopiju", rekao je Nojman.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније