Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavila R.B. ]

18. 02. 2017. 21:38 >> 21:14

LAVROV NAJAVIO

Od ponedjeljka primirje u Ukrajini

Primijre između proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske će stupiti na snagu u ponedjeljak, na osnovu sporazuma postignutog između Kijeva, Moskve, Berlina i Pariza, objavio je u Minhenu šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov je rekao danas ruskim novinarima poslije sastanka Kontakt grupe - ministara spoljnih poslova Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske u "normandijskom formatu" - da su se dogovorili o početku još jednog primirja, ovog puta od 20. februara.

U okviru sporazuma dogovoren je i početak povlačenja teškog naoružanja na istoku Ukrajine, rekao je Lavrov na margini ovog bezbjednosnog foruma. 

Ministarski sastanak "normandijske četvorke" održan na marginama Minhenske konferencije o bezbjednosti trajao je oko sat. U razgovorima su učestvovali šefovi diplomatija Rusije, Njemačke, Francuske i Ukrajine – Sergej Lavrov, Zigmar Gabrijel, Žan Mark Ero i Pavel Klimkin. 

Lavrov je rekao da se u  "normandijskom formatu" razmatra kako napreduje sprovođenje sporazuma koji su postigli predsjednici Rusije, Francuske, Ukrajine i njemačka kancelarka u oktobru u Berlinu.

"Konstatovali smo da nije ostvaren veliki napredak kada je riječ o rezultatima odluka donijetih u Berlinu", rekao je Lavrov.

U Ukrajini se gotovo tri godine sukobljavaju vladine snage sa proruskim separatistima na istoku, u sukobu koji je odnio gotovo 10.000 života. Ukrajina i zapadne zemlje smatraju da ih Rusija vojno podržava što Moskva demantuje.

Uprkos primirja uspostavljenog krajem decembra na istoku zemlje, sukobi se redovno ponavljaju. U rasplamsavanju nasilja početkom februara poginulo je oko 30 ljudi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније