Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Blic/Tanjug [ Objavio: O.Z. ]

19. 02. 2017. 08:42 >> 09:50
3

DOMAĆIN SASTANKA

Slovenija spremna da ugosti Trampa i Putina

Slovenački predsjednik Borut Pahor zamolio je američkog potpredsjednika Majka Pensa da prenese lideru SAD Donaldu Trampu da je Slovenija spremna da bude domaćin prvog sastanka američkog predsjednika sa ruskim šefom države Vladimirom Putinom.

Pahor se kratko sreo sa Pensom na marginama bezbjednosne konferencije u Minhenu, saopšteno je iz njegovog kabineta, prenosi agencija STA.

Pahor je ocijenio da je Slovenija interesantna zemlja kao domaćin sastanka jer je "nedvosmisleno posvećena EU i NATO-u" a istovremeno je održala "dobre odnose sa Rusijom što je dokazala i moja nedavna posjeta toj zemlji".

Slovenački zvaničnik je takođe rekao novinarima u Minhenu da ima utisak da sada svi iščekuju prvi susret Trampa i Putina.

Pahor je naglasio da su neke zemlje zabrinute da bi njihovi interesi bili ugroženi poboljšanjem američko-ruskih odnosa, dodajući da vjeruje da je to opravdan strah s obzirom na neke od ruskih ambicija u međunarodnim pitanjima, prenosi STA.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je prošle nedjelje da nema ništa protiv da Ljubljana bude moguće mjesto sastanka sa Trampom, ali je istakao da o tome ne odlučuje samo Moskva.

"Što se tiče Ljubljane i Slovenije uopšte, to je predivno mjesto za takvu vrstu dijaloga, ali to ne zavisi samo od nas, zavisi od niza faktora", rekao je Putin poslije razgovora sa Pahorom, koji je tada bio u posjeti Rusiji.

Pahor je, komentarišući Pensovu izjavu o američkoj privrženosti NATO, kazao da ona ima pozitivan efekat, dodajući da bi svaka druga izjava bila iznenađenje.

On je, međutim, dodao da, pošto je autonomija američkog predsjednika velika, "svi mi se ipak pitamo da li postoji nešto što još ne znamo o njegovim ličnim pogledima na transatlantsko partnerstvo i posebno pitanje poboljšanja odnosa sa Rusijom".

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније