Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

19. 02. 2017. 13:19   >>  12:53 1

NVO UPOZORAVA

Mosul: Oko 350.000 djece zarobljeno

Oko 350.000 djece zarobljeno je u zapadnom dijelu Mosula gdje su iračke snage pokrenule operaciju protjerivanja pripadnika Islamske države, upozorila je danas britanska nevladina organizacija "Save the Children" pozivajući iračke snage da sve učine da ih zaštite.

"Treba što prije obezbijediti koridore za evakuaciju civila", rekao je danas Mauricio Krivalero, direktor te nevladine organizacije u Iraku, u vrijeme početka operacije za povraćaj zapadnog dijela grada Mosula od Islamske države.

Oko 350.000 djece do 18 godina zarobljeno je u zapadnom dijelu Mosula i posljedice bombardovanja u tim uskim i gusto naseljenim ulicama moglo bi da budu teže nego što smo vidjeli dosad u sukobu, naveo je u saopštenju.

Porodice koje je kontaktirala ta nevladina organizacija su potvrdile da "bježanje nije opcija" zbog toga što borci Islamske države upućuju prijetnje pogubljenjima, ali i zbog snajperista i mina.

Krivalero je rekao da djeca u zapadnom Mosulu imaju "izbor" između bombi, borbi i gladi ako ostanu, i pogubljenja i snajperske vatre ako pokušaju da bježe.

"Iračke snage i njihovi saveznici uključujući SAD i Veliku Britaniju treba sve da učine da zaštite djecu i njihove porodice", rekao je on i dodao da počinje da ponestaje hrane, vode i ljekova.

Iračke snage pozvale su ranije danas na početku operacije stanovnicima da se zatvore u svojim kućama. Bitka za zapadni Mosul mogla da bude izuzetno teška pošto je to posljednje uporište Islamske države u Iraku.

Operacija je pokrenuta četiri mjeseca od kada je, 17. oktobra, počela ofanziva za povratak Mosula koji je Islamska država zauzela 2014.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније