Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

19. 02. 2017. 17:50 >> 17:26
3

VAŠINGTON - MOSKVA

Osudili priznavanje separatističkih pasoša

Sjedinjene Američke Države (SAD) osudile su danas odluku Rusije da prizna pasoše i druge dokumente koje izdaju pobunjeničke vlasti u separatističkim oblastima na istoku Ukrajine.

Rusija je donijela odluku da se lični dokumenti, školske ili profesionalne diplome, potvrde o rođenju, umrlice koje su izdale vlasti u tim zonama priznaju kao validne u Rusiji, prema ukazu koji je u subotu stupio na snagu, a potpisao ga je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Ambasada SAD u Ukrajini saopštila je da je odluka o priznavanju dokumenata "alarmantna i protivrječna" dogovorenim ciljevima mirovnog sporazuma u Minsku o okončanju borbi u istočnoj Ukrajini. Rusija je potpisnica tog sporazuma.

Prema dokumentu o priznavanju dokumenata ove mjere su privremene dok se ne nađe političko rješenje za situaciju u oblastima Donjeck i Lugansk na osnovu sporazuma iz Minska, februara 2015.

Pobunjeničke vlasti na istoku Ukrajine počele su u martu 2016. da izdaju stanovnicima pasoše vrlo slične ruskim pasošima sa dvoglavim orlom na crvenim koricama.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je početkom februara rekao da bi samo iz humanitarnih razloga, i izuzetno, moglo da se dozvoli priznavanje dokumenata separatističkih vlasti u Rusiji.

Moskva ne priznaje samoproklamovane pobunjeničke republike Lugansk i Donjeck gdje je u sukobu između proruskih separatista i ukrajinskih vojnika poginulo gotovo 10.000 ljudi od aprila 2014.

Rusiju redovno optužuju ukrajinske vlasti i Zapad da vojno i finansijski podržava pobunjenike na istoku Ukrajine.

Moskva koja je pogođena serijom sankcija Evropske unije i SAD zbog umiješanosti u taj sukob, to je u više navrata demantovala.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније