Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

19. 02. 2017. 17:09 >> 16:45

SASTANAK SA KERIJEM

Netanjahu odbacio mirovnu inicijativu

Izraelski premijer, Benjamin Netanjahu potvrdio je danas da se tajno sastao sa bivšim državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, egipatskim predsjednikom Abdel Fatahom al-Sisijem i jordanskim kraljem Abdulahom i da je on taj sastanak, održan prije godinu dana u jordanskom gradu Akaba podstakao, ali i da je odbacio Kerijev plan za regionalnu mirovnu inicijativu.

Plan je podrazumijevao priznanje Izraela kao jevrejske države i obnovu pregovora sa Palestincima uz podršku arapskih zemalja.

Netanjahu je smatrao da plan ne bi odobrila njegova vladajuća koalicija.

To je suprotno cilju koji on postavlja da se regionalne sile uključe u rješavanje decenijskog sukoba između Izraela i Palestinaca, navodi agencija AP.

Detalji plana objelodanjeni su u razgovoru novinara izraelskog lista Harec sa nekadašnjim visokim zvaničnicima u administraciji bivšeg predsjednika SAD Baraka Obame.

Mnogi izraelski političari reagovali su na izvještaj Hareca. Lider opozicije i partije Cionističke unije Isak Hercog kritikovao je Netanjahua na svom Tviter nalogu, ocijenivši da će "istorija definitivno presuditi o veličini mogućnosti, kao i veličini propuštene mogućnosti".

Hercog je inače za taj sastanak saznao početkom marta prošle godine, nekoliko dana nakon što je održan. Služio je kao osnova za razgovore koje je tada vodio s Netanjahuom o formiranju vlade jedinstva. To se nije desilo, pošto je Netanjahu odlučio da u koaliciju dovede nacionalističku partiju Izrael naš dom i njenog vođu Avigdora Libermana postavi za ministra odbrane.

Poslanik iz ultradesne partije Jevrejski dom Becalel Smotrič napisao je, takođe na Tviter nalogu, da je izbijanje samita na vidjelo pokazalo važnu ulogu njegove stranke i da će "ona nastaviti da brani državu Izrael i cionizam i spriječi ulaženje u avanture".

Poslanica iz Cionističke unije lijevog centra Ksenija Svetlova rekla je da je Netanjahu insistirao na regionalnom miru na sastanku prošle nedjelje sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom, a sada je istina izbila na vidjelo.

"Premijer je odbacio regionalnu inicijatvu koju je predvodio bivši državni sekretar Keri. Kao što je Netanjahu rekao više puta, neće biti ničega, jer nema ničega. On nema diplomatski plan, nema vizije i nema nacionalne odgovornosti. Netanjahu nas vodi u katastrofu binacionalne države", rekla je misleći na rješenje sukoba sa Palestincima po modelu jedne države.

Ljevičarski Merec ocijenio je da je cilj Netanjahua uvijek isti da dobije na vremenu, a da propušta šanse za mir i da je "ekstremni desničar".

Na sastanku prošle srijede u Bijeloj kući predsjednik SAD Donalad Tramp nije podržao model rješenja dvije države izraelsko-palestinskog sukoba, rekavši da mu se sviđa svako rješenje o kome se strane dogovore. Netanjahu je udovoljio apelima svojih koalicionih partnera da pomene palestinsku državu, navodi američka agencija, iako je navodno podržava.

To rješenje podržao je danas i Liberman, što je stvorilo još veću nedoumicu.

"Moja vizija, krajnji ishod bez sumnje, je dvodržavno rješenje. Ja vjerujem da je neophodno da zadržimo jevrejsku državu. Palestinci nemaju kapacitet da potpišu sami konačni sporazum s Izraelom. To je moguće samo kao dio sveregionalnog rješenja, ne postepenog procesa, već simultanog”, rekao je Liberman na konferenciji o bezbjednosti u Minhenu, kako prenosi AP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније