Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

20. 02. 2017. 12:21 >> 11:56

ZBOG TRAMPA

Netanjahu odustao od novog jevrejskog naselja

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da poziv predsjednika SAD Donalda Trampa na uzdržavanje od izgradnje u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali otežava nastojanje da se na toj teritoriji osnuje novo naselje za naseljenike koji su se nedavno evakusaili iz ilegalnog naselja Amona.

 

 

 

 

 

Netanjahu je na sinoćnom sastanku užeg sastava vlade, zaduženih za bezbjednost, najavio da će najvjerovatnije naći drugo rješenje za evakuisane, iako im je obećao da će za njih izgraditi novo naselje, navode izraelski mediji, pozivajući se na dva anonimna visoka zvaničnika.Ako bi bilo izgradjeno bilo bi to prvo novo naselje na okupiranoj Zapadnoj obali poslije dvije decenije.

Na sjednici vlade prije tog sastanka ministri iz ultradesne partije Jevrejski dom su pitali Netanjahua o prošlonedjeljnoj posjeti Vašingtonu i razgovoru sa Trampom, interesujući se šta je predsjednik SAD rekao za novo naselje, naglasivši da se obećanje mora ispuniti.Netanjahu je u odgovoru objasnio Trampovu namjeru da dvije zemlje saveznice u potpuno

sti sarađuju u oblasti bezbjednosti i strategije, dodavši da je potrebno naći rješenje za evakuisane iz Amone, oko 50 porodica, ali da stvaranje novog naselja nije visoko na listi prioriteta."Uz svo dužno poštovanje prema Amoni potrebno je da sada koordinišeno s Trampom pitanje Irana. To pitanje je vrhunski prioritet, ne tiče me se koliko tvitova ljudi ovdje pišu", rekao je Netanjahu, kako prenosi list Harec.

Izraelski komentatori su odmah nakon sastanka Netanjahua i Trampa u Bijeloj kući i Trampovog zahtjeva naveli da Netajahu preispituje obećanje o novom naselju.Predsjedavajući vladajuće koalicije poslanik David Bitanje to je potvrdio, rekavši da Netanjahu razmatra određeno usporavanje izgradnje u naseljima.

Netanjahu je rekao ministrima da se Trampova administracija protivi izgradnji naselja i da će zajednički tim koji predvode ambasador Izraela u SAD Ron Dermer i Trampov savjetnik Džejson Grinblat tražiti razumijevanje o tome.Slična nastojanja se pamte nakon sastanka Netanjahua i tadašnjeg predsjednika SAD

Baraka Obame 2009. godine. Pola godine nakon formiranja zajedničkog tima, Netanjahu je pristao na djelimično zamrzavanje izgradnje na Zapadnoj obali na deset mjeseci.Prije tri nedjelje kabinet premijera najavio je izgradnju navog naselja za stanovnike Amone,podignute na privatnoj palestinskoj zemlji i na osnovu sporazuma s njima rečeno je da će se tražiti lokacija novog naselja,kao i da se ono mora osnovati prije kraja marta.

Poslije zajedničke konferencije za novinare s Trampom, Netanjahu je rekao da je voljan da diskutuje ograničenja u izgradnji.

On je naglasio da je Tramp izrazio spremnost da "dramatično unaprijedi" odnose s Izraelom tako da ako i zahtijeva da se preispita izgradnja naselja u nacionalnom je interesu da se postigne razumijevenje.

"Vrijedno je učiniti napor", ocijenio je izraelski premijer.Zvaničnici Netanjahuovog konzervativnog Likuda izrazili su sada zabrinutost da bi ako Netanjahu ne ispuni obećanje evakuisanim naseljenicima partija Jevrejski dom mogla da izađe iz koalicije, što bi moglo da

ga obori s vlasti.U petak je lider te partije ministar obrazovanja Naftali Benet napisao na svom Tviter nalogu da se obećanja moraju ispuniti.

"Premijer je potpisao sporazum da osnuje novo naselje za stanovnike Amone. Ja sam siguran da će ispuniti svoju obavezu", napisao je Benet.

Na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu živi oko 600.000 jevrejskih naseljenika. Palestinci na tim teritorijama koje je izraelska vojska osvojila u ratu 1967. godine planiraju da osnuju svoju državu koja će obuhvatiti i pojas Gaze.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније