Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

23. 02. 2017. 13:04 >> 12:48

MALEZIJSKE VLASTI

Haos oko ubistva Kim Jong-Nama

Malezija razmatra mogućnost da protjera sjevernokorejskog izaslanika iz te zemlje ili da zatvori svoju ambasadu u Pjongjangu.

 

 

 

 

O tome se razmišlja u trenutku kada eskaliraju tenzije zbog ubistva polubrata lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-Una, rekao je visoki zvaničnik malezijske vlade.

Istovremeno, malezijski istražitelji koji se bave ubistvom Kim Jong-Nama priznali su da ne mogu da prisile sjevernokrorejskog diplomatu da odgovori na njihova pitanja, prenosi AFP.

Kim Jong-Nam (46) ubijen je 13. februara na Međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru, kako policija vjeruje, otrovom s brzim dejstvom, dok se pripremao da se ukrca u avion za Makao gdje je živio u egzilu sa porodicom pod zaštitom Pekinga.

Istraga o ubistvu Kim Jong-Nama svela se na osam sjevernokorejskih državljana, koje policija sumnjiči da su umiješani u zavjeru s ciljem njegovog trovanja, ali je visoki zvaničnik malezijske policije Kalid Abu Bakar rekao da ukoliko Hjon Kvang Song, drugi sekretar sjevernokorejske diplomatske misije, ne bude dobrovoljno dao izjavu, oni neće moći da razgovaraju sa njim.

"Poštovaćemo propise o imunitetu. Ne možemo da uđemo u ambasadu", rekao je isti zvaničnik, istakavši da "ako neko nema šta da krije, onda ne bi trebalo da se plaši saradnje, već treba da sarađuje". On je dodao da je od Interpola zatraženo da izda potjernicu za četvoro osumnjičenih Sjevernokorejaca koji su napustili Maleziju na dan ubistva Kim Jong-Nama, prenosi AP, uz napomenu da je neizvjesno šta Interpol može

da učini, jer se vjeruje da su se osumnjičeni vratili u Pjongjang, a Sjeverna Koreja nije članica Interpola.

Sjevernokorejski ambasador u Maleziji rekao je prošle nedjelje da njegova zemlja "ne može da ima povjerenja" da malezijske vlasti adekvatno sprovode istragu o ubistvu Kim Jong-Nama, i optužio tu zemlju da je "u dosluhu sa spoljnim silama", navodi Rojters podsjećajući da je Južna Koreja ljuti protivnik Pjongjanga.

Visoki zvaničnik malezijske vlade koji je upoznat sa razgovorima s tim u vezi rekao je da je komentar sjevernokorejskog ambasadora Kang Čola razgnjevio Maleziju i da njegova zemlja priprema odgovor koji bi, kaže, mogao da uključi i proglašenje ambasadora "nepoželjnom osobom".

Takav potez bio bi najoštriji odgovor koji bi Malezija mogla da pruži protiv jednog stranog diplomate, i značio bi da bi Kang Čol morao da napusti zemlju, ocjenjuje britanska agencija. Isti, neimenovano izvor navodi da Malezija razmatra i druge opcije. Naime, ta zemlja, koja je do sada bila jedna od malobrojnih koje održa

vaju prijateljske veze sa izolovanim Pjongjangom, mogla bi da zatvori svoju ambasadu u Sjevernoj Koreji ili, pak, da uvede vize Sjevernokorejcima. Ukoliko Sjeverna Koreja ne prestane da kritikuje Maleziju, i sve diplomatske i trgovinske veze mogle bi biti presječene, dodao je neimenovani visoki zvaničnik malezijske vlade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније