Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

24. 02. 2017. 23:42 >> 23:18
1

U MEDIJE

Tramp krivi FBI zbog curenja informacija

Američki predsjednik Donald Tramp okrivio je danas Federalni istražni biro (FBI) da nije spriječio curenje podataka u medije i dodao da bi objavljivanje povjerljivih podataka moglo imati "katastrofalne posljedice" po SAD.

Tramp je to naveo na Tviteru pošto je objavljeno da je šef kabineta Bijele kuće Rajns Pribus tražio od zvaničnika FBI da ospore medijske izvještaje da su Trampovi savjetnici tokom predizborne kampanje bili u kontaktu s agentima ruske obavještajne službe.

FBI je "totalno nesposoban" da zaustavi ljude iz nacionalne bezbjednosti koji omogućavaju curenje informacija već dugo vrijeme, naveo je Tramp na Tviteru i dodao da FBI čak ne može da nađe te ljude ni u svojim redovima.

"Povjerljive informacije se daju medijima što može imati katastrofalne posljedice po SAD. NADJITE IH ODMAH", naveo je Tramp.

Njujork tajms je objavio da su američke obavještajne službe prošle godine presrele telefonske pozive ruskih obavještajaca i članova Trampovog predizbornog tima. FBI je navodno prenio Bijeloj kući da vjeruje da prošlonjedeljni izvještaj Njujork tajmsa o tim kontaktima nije tačan. Poslije toga je Pribus tražio od zvaničnika FBI da javno ospore medijske izvještaje.

Krikovao korišćenje anonimnih izvora

Američki predsjednik je danas, na velikom skupu konzervativaca, pojačao svoju kritiku medija, posebno zato što koriste anonimne izvore.

Novinarima "ne bi trebalo da bude dozvoljeno da koriste izvore osim ako ne koriste nečije ime", rekao je Tramp, nekoliko sati pošto su članovi njegovog tima dali izjavu novinarima bez odobrenja da se navedu njihova imena.

"Izvori kažu da je Donald Tramp užasno, užasno ljudsko biće, neka mi to kažu u lice", rekao je Tramp na Konferenciji za konzervativnu političku akciju (CPAC).

Međutim, upravo članovi Trampovog tim u Bijeloj kuči često zahtijevaju da im se ne navode imena.

Na najvećem okupljanju američkih konzervativaca, Tramp je rekao da on nije protiv svih medija, već samo protiv "medija ili štampe koji prenose lažne vijesti".

"Ja sam protiv ljudi koji izmišljaju priče i izmišljaju izvore", rekao je Tramp.

Američki predsjednik je kritikovao medijske izvještaje sa anonimnim izvorima, među kojima su i navodi o kontaktima njegovog predizbornog štaba s Rusijom, koje je Bijela kuća oštro demantovala.

"Lažne vijesti ne iznose istinu. One ne predstavljaju narod. One nikada neće predstavljati narod i uradićemo nešto po tom pitanju", rekao je Tramp.

Nastup Trampa na CPAC-u je trijumfalni povratak na taj skup pošto je prije šest godina izviždan kada se prvi put pojavio na godišnjoj konferenciji konzervativaca. Ovog puta je naišao na dobrodošlicu okupljenih koji pozdravljaju kritiku mejnstrim medija.

"Ipunjavamo obećanja koje smo dali narodu"

Poslije kritike medija, Tramp je govorio o svojim planovima, obećavajući odvažne korake ka novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti, trgovini, energetskoj politici i drugim temama.

"Jedno po jedno, mi ispunjavamo obećanja koje smo dali američkom narodu. Neću vas razočarati", rekao je Tramp.

Tramp je rekao da sistem zdravstvene zaštite koji je uveo prethodni predsjednik Barak Obama preti da donese "totalnu katastrofu" i ponovio obećanje da će ukinuti i zamijeniti Obamaker.

Konzervativci ne dijele uvijek Trampove stavove, ali su srećni što je u Beloj kući predsjednik koji je često na njihovoj strani.

"Baš je dobar osjećaj da našu zemlju vodi neko ko zna kako da se vodi", rekao je Mat Šlap, predsjednik Američke konzervativne unije koja organizuje CPAC.

Prije šest godina, kada se prvi put pojavio na CPAC-um, salom je odzvanjalo "novac, novac, novac, novac", dok su se tokom njegovog govora čuli smijeh i negodovanje.

Sada su se okolnosti bitno promijenile i Tramp je prvi predsjednik koji je došao na CPAC-u u prvoj godini mandata još od Ronalda Regana 1981.

Trampov nastup je, međutim, uveliko podsjećao na njegovu predizbornu kampanju.

On je ponovio obećanje da će izgraditi zid na granici s Meksikom i kritikovao svoju demokratsku rivalku na izborima Hilari Klinton, na šta su okupljeni uzvikivali "Uhapsi je", kao što su skandirale njegove pristalice na predizbornim skupovima.

Binu je napustio s pjesmom Roling stonsa "You Can't Always Get What You Want" koju je koristio i na predizbornim skupovima.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније