Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: O.Z. ]

24. 02. 2017. 21:43 >> 21:19
3

REZOLUCIJA UN

Rusija najavila veto na sankcije Siriji

Britanija, Francuska i SAD predložile su u Savjetu bezbjednosti UN nacrt rezoluciju protiv Sirije zbog navodnih napada hemijskim oružjem, na koju je Rusija najavila veto.

Poslije sastanka SB UN iza zatvorenih vrata, zamjenik britanskog ambasadora Piter Vilson najavio je da će članice uskoro glasati o nacrtu kojim se traže sankcije za Siriju.

U nacrtu rezolucije u koji je AP imao uvid traži se između ostalog zabrana prodaje helikoptera Siriji, prenosi Tanjug.

Međutim, Rusija je najavila veto na nacrt rezolucije.

"Činjenica je da je rezolucija kontradiktorna i da se protivi pretpostavci nevinosti do završetka istrage, što je fundamentalni princip. Upravo sam izneo veoma jasnu našu poziciju partnerima. Ako se rezolucija nađe na stolu, upotrebićemo veto", rekao je visoki ruski diplomata pri UN Vladimir Safronkov, koji trenutno vrši dužnost zamjenika ruskog ambasadora u UN.

On je dodao da rezolucija predstavlja "provokaciju".

"Postoji ogroman pritisak na Organizaciju za zabranu hemijskog oružja UN da proizvede neobjektivan rezultat istrage", tvrdi zamjnik ambasadora.

U istrazi UN i Organizacije za zabranu hemijskog oružja konstatovano je da je sirijska vlada izvela najmanje tri napada hlorin gasom, ali je Rusija osporila te nalaze.

Rusija je najveći međunarodni saveznik sirijske vlade i Bašara Asada, što izaziva negodovanje SAD.

Hejli: Dokle će Rusija štititi režim i tražiti izgovore

Ambasadorika SAD u UN, Niki Hejli, je izjavila danas da se poduzimaju napori kako bi u SB UN bila izglasana rezolucija kojom se predviđaju sankcije protiv režima u Siriji.

Hejli je nakon sjednice kazala novinarima da se poduzimaju potrebni koraci kako bi se uskoro glasalo o rezoluciji, prenosi AA.

Podsjetila je da je izvještaj stručnog tima Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) jasno pokazao da je sirijski režim koristio hemijsko oružje u ratu u Siriji.

"Dokazi su jasni, ali se neki ipak ne zadovoljavaju time. To je baš glupo. Dokle će Rusija štititi režim i tražiti izgovore. Ljudi su umirali od hemijskog oružja. To je varvarstvo. Zato je važno da ova rezolucija bude izglasana", istakla je Hejli.

Fransoa Delatr, francuski ambasador pri UN-u, napomenuo je da će rezolucija u najbržem mogućem roku biti izglasana.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније