Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

26. 02. 2017. 23:44 >> 23:19

VAŠINGTON POZVAO

"Moskva da poštuje prekid vatre u Ukrajini"

Sjedinjene Američke Države danas su pozvale Rusiju i separatističke snage koje ona podržava u istočnoj Ukrajini, da "odmah" počnu da poštuju novo primirje koje je formalno na snazi od 20. februara.

"Pozivamo Rusiju i separatističke snage koje ona podržava, da odmah počnu da poštuju prekid vatre, da povuku svo teško naoružanje, i omoguće potpun i nesmetan pristup posmatrača OEBS" - Organizacije za bezbjednost i saradnju u Evropi, piše u saopštenju portparola američkog Stejt departmenta, Marka Tonera.

Šesnaest ukrajinskih vojnika je ranjeno posljednjih dana u sukobima u istočnoj Ukrajini, gde su pro-ruski pobunjenici u petak zaplijenili robotsku izviđačku letjelicu OEBS-a, saopštila je u subotu ukrajinski vojska.

"Sjedinjene Države pomno prate rastuće nasilje u istočnoj Ukrajini posljednjih nekoliko nedjelja i konstantan neuspjeh pro-ruskih separatističkih snaga da poštuju prekid vatre po sporazumu iz Minska", ukazao je Stejt department u tekstu koji je agencija AFP ocijenila kao oštar.

"Osuđujemo gađanje posmatrača iz posebne posmatračke misije OEBS-a u petak, i oduzimanje letjelice što su uradile pro-ruske separatističke snage. Nužno je da te snage obustave napade na civilne objekte, uključujući postrojenje za prečišćavanje vode u Donjecku", dodao je Toner.

Više od dvije nedjelje od ponovnog izbijanja nasilja, sa tridesetak mrtvih i uz propast i najnovijeg sporazuma o primirju, novo primirje su najavili ministri spoljnih poslova Rusije i Ukrajine Sergej Lavrov i Pavlo Klimkin. Taj prekid vatre je formalno stupio na snagu 20. februara.

Sukob pro-ruskih pobunjenika i ukrajinskih snaga u istočnoj Ukrajini je izbio aprila 2014.  Do sada je poginulo više od 10.000 ljudi.

Poslije sastanka 16. februara u Bonu sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, američki državni sekretar Reks Tillerson je ponudio saradnju s Rusijom ako bude "u interesu američkog naroda" i zatražio od Moskve da poštuje mirovni sporazum o Ukrajini, iz Minska.

Taj mirovni sporazum, potpisan 2015, predvidjao je da se "smjesta i u potpunosti obustavi vatra" i da se teško naoružanje ubrzo povuče sa obje strane linije fronta.

Taj dokument je omogućio proglašavanje nekoliko primirja, ali nasilje se nastavlja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније