Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č ]

27. 02. 2017. 11:48   >>  11:22

VAŠINGTON

Nova američka strategija protiv ID

Nova vojna strategija koja bi trebalo da ispuni zahtjev američkog predsjednika Donalda Trampa da "zatre" Islamsku državu najverovatnije će dovesti do većeg vojnog angažovanja SAD u Siriji, uključujući i povećanje broja vojnika na terenu, rekao je neimenovani zvaničnik Bijele kuće.

 

Detalji nijesu jasni, ali preporuke koje će Bijela kuća danas dobiti najverovatnije će uključiti i ne-vojne elemente kampanje koja je već u toku, poput ograničavanja izvora finansiranja Islamske države, regrutovanja i borbu protiv propagande ove militantne organizacije.

Ministar odbrane Džim Matis će Bijeloj kući iznijeti glavne elemente strategije, za koju zvaničnici kažu da će biti objavljena nakon što Tramp razmotri opcije. Oni Matisov izvještaj opisuju kao "kostur" izrađen na osnovu savjeta Stejt departmenta, Cije i drugih agencija.

Pristup koji će biti preporučen Trampu sličan je onom koji je koristila administracija njegovog prethodnika Baraka Obame, zasnovan na ideji da američke trupe podržavaju lokalne borce, prije nego da se bore umjesto njih.

Iako je Matis prije nekoliko dana rekao da ne vidi korist od toga da američka vojska preuzme na sebe kopnena dejstva, na pitanje da li se razmatra slanje još američkih vojnika u Siriju odgovorio je da će "izaći u susret bilo kom zahtjevu" komandanata na terenu.

Komandant američkih vojnih operacija na Bliskom istoku, Džozef Votel rekao je da će možda biti potrebno još vojnika kako bi se ubrzale operacije u Siriji. Amerikanci trenutno u toj zemlji imaju oko 500 specijalaca koji pomažu u organizaciji, savjetovanju i podršci lokalnim snagama.

Tramp je 28. januara dao Matisu 30 dana da predstavi nacrt plana sa strategijom koja će ne samo donijeti pobjedu na frontu, već i "izolovati i uništiti legitimitet" grupe i njene radikalne ideologije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније