Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

28. 02. 2017. 09:38 >> 09:13

NAFTA - CIJENE

Poruke iz OPEC-a podigle cijene nafte

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 57 dolara, podstaknute novim signalima iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) o ograničavanju snabdjevanja, dok američki proizvođači i dalje povećavaju proizvodnju iz škriljca.

   

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 55 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 56,54 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 39 centi višoj cijeni od 54,38 dolara, prenosi Hrportfolio.

Tržište i dalje prati realizaciju sporazuma vodećih proizvođača iz novembra prošle godine, prema kojem bi proizvodnja u prvoj polovini ove godine trebalo da bude smanjena 1,8 miliona barela dnevno. Prošle sedmice je glavni sekretar OPEC-a, Mohamed Barkindo, potvrdio da je već u januaru dostigao oko 90 odsto zacrtanog smanjenja.

U međuvremenu su i Irak i Ujedinjenih Arapski Emirati, koji su dosada najviše kaskali s sprovođenjem, poručili da će ubrzati s realizacijom zacrtane kvote.

Sjenu na njihova nastojanja baca reakcija američkih proizvođača na više cijene nafte.

Američke kompanije su povećale proizvodnju iz škriljaca, pa je na kraju prošle sedmice broj bušotinskih postrojenja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) dostigao je 602, najviše od oktobra 2015, objavila je savjetodavna kompanija Baker Hughes Inc.

Podaci pokazuju da je u prošle dvije sedmice otvoreno čak 15 novih postrojenja. Istraživanje OPEC-ove proizvodnje pokazaće krajem sedmice kakva je bila usklađenost za februar.

“To je nešto više od naše procjene da će ih u prvoj polovini ove godine otvarati sedam sedmično", napisao je glavni robni analitičar nordijske banke SEB, Bjarne Schieldrop.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u petak iznosila 53,61 dolara, što je 34 centa manje u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније