Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

28. 02. 2017. 10:10 >> 09:49

EUROZONA

U februaru najveći ekonomski rast

Eurozona je u februaru ostvarila najveće povećanje ekonomskog rasta za skoro šest godina, rezultati su istraživanja.

 

Londonska kompanija IHS Markit u mjesečnom izvještaju o ekonomskim aktivnostima 19 članica eurozone, navela je i da su u stvaranju radnih mjesta zabilježeni najbolji rezultati u posljednjih devet i po godina i da je nastavljeno povećanje narudžbina i optimizma kompanija, prenosi B92.

Indeks nabavki u privedi skočio je u februaru na 56 odsto, s januarskih 54,4 odsto i trenutno je na najvišem nivou od aprila 2011. godine, što ukazuje na mogućnost velikog privrednog rasta od 0,6 odsto u prvom tromjesečju ove godine.

Veliko iznenađenje je to što djeluje da Francuska ima nešto brži rast od Njemačke prvi put od avgusta 2012. godine.

Iz lHS Markita su kazali da je povratak rastu u Francuskoj veoma važan za širenje oporavka u eurozoni.

Francuska je trenutno u fokusu zbog predstojećih predsjedničkih izbora na proljeće, a istraživanja javnog mnjenja ukazuju da će trka biti neizvjesna. Iako će prema njima kandidat ekstremne desnice Marin le Pen imati najviše glasova u prvom krugu, ona zaostaje za potencijalnim rivalima u drugom krugu.

Politička neizvjesnost je velika ove godine u zemljama eurozone. Osim u Francuskoj, izbori se održavaju u Holandiji u martu i u Njemačkoj u septembru.

Postoji zabrinutost da će populističke stranke, na talasu Brexita i pobjede Donalda Trumpa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ojačati širom Evrope i da će to doprinijeti pogoršanju poslovnih okolnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније